2012. május 28., hétfő

Wolpertinger

Első észlelés: -
Hely: Európa, Németország, Bajorország

A bajor folklórban szerepel egy állat, melynek neve Wolpertinger, de hívják még Wolperdinger-nek,Poontinger-nek, valamint Woiperdingernek is, attól függ Németország mely területén járunk. A Grimm testvérek gyűjtötték össze a bajor legendákat,melyből kiderül, hogy 1753-ban a lényt még Kreissl-nek hívták és komolyan hitt valaki a létezésében. A bajorországi alpesi erdőkben él a folklór szerint és kinézete igencsak különös. Többféle állati testrészekből "áll össze" ez az állat, mint például szárnyak, agancs, farok és agyar, de a legelterjedtebb leírása a nyúl és szarvas keveréke vagy a szarvas és mókus keverék.
A legendákban még arról is értesülünk, hogy egy félénk állattal van dolgunk és csakis akkor kaphatják el a vadászok ha éjjel sót hintenek a farkára. Elkapható még úgy, hogy teliholdkor fogunk egy lapátot, zsákot, botot valamint gyertyát. A bottal kitárjuk a zsák nyílását, majd pedig mellé tesszük a gyertyát égve. A Wolpertingerz vonzani fogja a gyertya fénye és így ásóval könnyen belökhetjük majd a zsákba. De más is vonzza még az állatot: a fiatal és csinos nők a félhomályban, az erdő szélén.
Természetesen az állat nem létezik, de más helyeken is szerepelnek hasonló állatok, mint például a svéd Skvader és az amerikai Jackalope, melyekről majd még külön fogok írni valamikor a blogban. A német folklórban szó van még más keverék lényekről, mint például az Elwtritschről vagy a Rasselbockról.
A Wolpertinger olyan népszerű, hogy gyakran valódi kitömött állatokból összeállítják és cégek, fogadók falain jelennek meg vagy pedig túristáknak adnak el ilyet emléktárgyként.
A Müncheni "Deutsches Jagd-und Fischerei" nevű vadászati és halászati múzeum állandó kiállítást tart a lényről, ugyanis az emberek imádják ezeket a preparációkat.
SAJÁT VÉLEMÉNY: Marha jó, főleg a vadászásával és elkapásával kapcsolatos dolgok xD Előfordulási helye: Ittasok által lakott erdős területeken.

2012. május 17., csütörtök

A fanyűvő egy régi magyar UFO-s könyvben?

A mai napon kezdtem el olvasni Sombor Judit: Égi vendég - UFÓk Magyarországon c. könyvét, mely 1990-ben jelent meg. A könyv számos országon belüli ufo esetet ír le.
  Rögtön az elején - a 8.-ik oldalon - leír egyeset, amit ha elolvastok, meglátjátok miért is került erre az oldalra. Íme hát a történet :
"1989 novembere... 11.-én a rádió különös hírrel szolgált: A kecskeméti katonai reptéren kicsi zöld emberkék tűntek fel a parkológépek között. Az egyik kiskatona látta, hogy követ hagytak hátra". A vezérezredes nem tud semmit, de vizsgálatot rendelt el. Az írónő a helyszínre utazik, az ezredes fogadja és közben a kiskatonát várják, hogy beszámoljon a dologról. Hamarosan megérkezik Juhász István, a honvéd szemtanú. " Őrségben voltam és este váltottak, már kezdett sötétedni. A bokszok felől valami furcsa hangot hallottam, vártam, de nem jött senki. Ott a bokszok mellett utat építettek és kint hagyták a betonkeverőt. Gondoltam közelebb megyek és megnézem mi az, nehogy még a végén valaki ellopja az akkumulátorokat. Odaérek és megszólalok, hogy Állj, Kivagy?, de sehol senki. A hang is elhallgat. Visszamegyek az őrtoronyhoz, de megint hallom a surrogást...A folyamat ismét eljátszódott, odamentem, senki sehol és a nesz is abbamaradt. Később jött a váltás.."
A történetből úgy folytatódik, hogy kiderült: nincsenek zöld emberkék, a sajtó torzította el a történetet valamint a rádió is. A katona tagadja, hogy bármikor is zöld emberkéket látott volna és nem is számolt be így senkinek, de történetét így folytatja, ami számunkra a fontos és érdekes rész: 
"Éjjel kettőkor átvettem az őrséget és nem sokkal később a rakétatároló sarkánál megláttam azt a fehéres valamit, olyan volt mint egy nagy fehér kutya. Nézegetem a következő pillanatban a gép orrfutójánál termet. Hosszú karja volt és rövid lába. Megijedtem, megcsettintettem a fegyvert, erre a főfutónál tűnt el és lehajolt, mintha keresett volna valamit...aztán már nem láttam sehol."
A folytatásban még kiderül, hogy a lény valami követ is hagyott hátra az orrfutónál, de egyszerű közönséges kő volt, nem pedig valami misztikus űrbéli tárgy.
Az esetet elrendelték kacsának, mivel a sajtó és a rádió teljesen másképp adta le a történetet, mint ahogy valójában megtörtént. Ezután az ufó hívők nem is foglalkoztak a történettel.

Na de a szemtanú leírása a lényről nem illik rá pontosan a fanyűvőre?? Ráadásul az egész 1989-ben történt és egy '90-ben kiadott könyvben szerepel benne! Ekkor még híre nem volt fanyűvőnek!
 - mint egy nagy fehér kutya ( nyilvánvalóan nem kutyáról van szó, akkor azt felismeri a katona. A testére gondolt hogy nagyobb, a mi nyűvink magas és ha négykézláb mászik, nagynak láccódik így is.)
- hosszú karok(egyértelmű nyűvi vonás)
- fehér színű test ( szőrzet)
- az eset éjjel történt ( amikor a legtöbbször látják az állatot)
- lehajolt, megijedt és elrohant ( mint megannyi beszámolóban )
- az egyszerű kő használata ( nincs benne semmi misztikum, de pont ez a lényeg: az állat használhatja eszközként a követ?!)

Szóval ez most a véletlen műve lenne vagy  fennmaradt egy beszámoló a mi kis nyűvinkről, amit akkoriban nem tudtak értelmezni ?
Ti mit gondoltok?

2012. május 3., csütörtök

A Fanyűvő a barlangokban élhet? -elmélet-

Ebben a bejegyzésben, most nem egy kriptid leírás fog szerepelni. A magyarországi kriptidünk, a Fanyűvő elég híres lett az elmúlt időszakban. Egyre több beszámoló érkezik, és ha ennek csupán fele csak az igaz (és nem valami trollkodó ír  hülye leveleket, hogy ő bizony látta és röhög a markába) már az is elég magas észlelési szám. A lény eredeti neve Mátranováki Fanyűvő, mivel a mátranovák területén látták a legtöbbször, bár ez már nem annyira aktuális, ugyanis egyre több területen előfordult, de többnyire az Északi megyékben, falvakban, erdős területeken, bányáknál.
  Ha valaki követi az észlelési jelentéseket, egyből feltűnik neki, hogy a legtöbb erdőben, dombos és elhagyatott területeken történt. Na de hol is élhet pontosan a fanyűvő?
 Az első észlelések Mátranovákon és környékén történtek, az erdőben látták a fák közt a lényt. Mivel jártam a helyszínen és akárki megnézheti képeken, térképeken a hely környékén sűrű erdők találhatók. Van riolittufás táj is, ami egy vulkáni hamuból kialakult képződmény. Ezekben lehetségesek kisebb barlangok, üregek is, melyekben az állatok elrejtőzhetnek vagy állandó "törzshelyük" lehet. Tehát, feltételezhetjük, hogy nem-e egy ilyen odúban húzza meg magát a fanyűvő? Erősen kétlem, hogy pl. a fűben alszik, de eszünkbe juthat még hogy esetleg az erősebb fák ágain. Inkább az odús/ barlangos rész felé hajlok. Lássuk hogy miért:
Egy újabb jelentés szerint 2011. júliusában Nógrád megyében Drégelypalánktól nem messze van a híres Csitár forrás. Ennek közelében látták a fanyűvőt, szintén éjszaka. Na mármost, a közelben található pár száz méterre az úgynevezett  'Szondy alagút", mely szintén vulkanikus eredetű ( akárcsak a mátranováki erdőben a tufa), mely a Börzsöny-hegy gyomrában található. Nagyon sok járat található itt, melyek embermagasságúak és 1-2 méter szélesek. Ráadásul az alagútrendszerek egy része még most sincs feltárva. Ezekben is éldegélhet a mi kis nyűvink, az emberi szem láttára láthatatlan marad, főleg hogy csak többnyire este észlelik, így alig látják meg.
Szondy alagút egyik bejárata
A Szondy alagút egy járata, melyben egy ember könnyedén közlekedhet
Egy másik beszámoló - évszám nélkül - arról szól, hogy táborozók egy csoportjának két tagja látta meg az állatot a fán, miközben a Füzéri várat akarták meglátogatni. A vár az erdőben található meg, pontosabban egy 552 méteres dombon fekszik, melyet szintén riolittufás táj vesz körbe. Ismét egy olyan hely, ahol ilyen képződmény található és ahol a fanyűvőt látták.
Füzéri vár, mely alatt riolit szerű képződmény található, szűk járatokkal
  Állítólag ugyanez a szemtanú, még egyszer, csak másik helyszínen látta a lényt, mégpedig Szilvásváradon. A hely kitűnő élőhelyet biztosít az állatnak, van körülötte itt vízesés, bükki őserdő, völgyek valamint egy 57 méter hosszúságú barlang, Istállós-kői-barlang a neve.
Rajtam kívül még egy srác ment ki a megyében fanyűvőt keresni, mégpedig a Heves és Nógrád megye közötti erdősségbe, ahol egy bányató található. A bánya miatt pár helyen a föld beomlott, itt talált lyukakat, amibe még ő is beleférne. A róka és hasonló állatok, ekkora lyukat nem ásnak és teljesen másképp néznek ki az ilyen üregek, valamint kisebbek is. Nem természet hozta létre, az túl szabályos lenne Egy kis pillanatra még egy alakot is látott elosonni a fák közt, ami szürke volt. Lehet a fanyűvő lakhelyét találta meg az illető?
 Szintén 2011-ben történ az az eset, mikor egy fiú az anyukájával látta a lényt Iszkaszentgyörgyi határában, Kincsesbánya között, amikor éppen autóval mentek. Fontos tudni a helyről, hogy itt régen bányászat folyt, hasonlóan Mátranovák és számos fanyűvő találkozás helyszínéhez.
Légifelvétel a Kincsesbányai bányákról,kőfejtőről. Lehetnek errefelé odúk is
Számos esetet lehetne még leírni, amikor régi bányász, - barlangos és riolittufás helyen/ hely közelében látták a Fanyűvőt. Egyenlőre ennyi elég, ebből is jól kivehető, hogy összefüggések vannak. Joggal feltételezhető és igen nagy rá az esély, hogy a nyűvink valamiféle odúban lakik, főként tufás környékeken vagy ahol annak idején még bánya működött. Ezért is látták többször éjszaka, mert a szemei a sötéthez, éjszakához alkalmazkodtak jobban, így gondolom nappal nem szívesen járkál az erdőben, mert érzékeny az erős napsütésre, a fényre. Természetesen nem egy állatról van szó, valamennyire kell lennie populációnak, mégha igen csekély is a számuk, ezért is látták több erdősségekben őket.
Én legalábbis így gondolom...