2013. április 30., kedd

Brosnya - A brosnói sárkány (Brosno Dragon)


Első észlelés: XIII. század
Hely: Oroszország, Tver régió, Brosno tó

A Brosno sárkányt még Brosnya néven is emlegetik, oroszul "Бросня". Ez az állítólagos szörnyeteg az Andreapol nyugati orosz városka mellett található Brosno tóban él. A tó 7,2 kilométer hosszú és 11 kilométer széles. Úgy írják le a lényt, hogy hasonlít egy sárkányra vagy dinoszauruszra és egyes regionális legendák, források visszanyúlnak egészen a 13. századig is.


 Ezek a "pletykák" több évszázadon át keringtek és azt állítják hogy egy hatalmas lény él a tó vizében. A 13. században amikor a tatár-mongol hadsereg elindult Novgord városából a Brosno tónál táboroztak le. Batu kán megállt pihenni csapatánál a tó közelében és itt állították meg a lovakat, hogy igyanak egy kicsit a vízből. Azonban nem sokkal ezután egy hatalmas lény emelkedett ki a mélyből, amely elkezdte felfalni a lovakat és a tóhoz közel lévő katonákat. A vezér és csapata annyira megrémült, hogy azon nyomban visszamenekültek Novgordba.
Régi legendák és krónikák elbeszélik, hogy egy "hatalmas száj" megette a halászokat és hogy egy "homokszerű hegy " (vélhetőleg az állat hátára céloztak) megjelent a tó felszínén időről időre.
Egy másik legenda szerint varégok (vikingek  lopott kincsüket elakarták rejteni a tóban. Amikor a tóhoz közeledtek, valami elkezdett feléjük közeledni, majd felszínre tört a sárkány és elnyelte a kincset.

A legenda(?) tovább folytatódott a 18.-19. században is. Az a hír járta, hogy néha egy szörny jelent meg a tó felületén, főleg este, szürkületkor, de azon nyomban elmerült amint emberek közeledtek hozzá. Szárnyra kapott olyan történet is, hogy a második világháború idején a szörny elnyelt egy német repülőgépet is - legalábbis a pilótáját, amikor az kényszerleszállást hajtott végre a vízen.
Mára nagyon sok szemtanú állítja, hogy látta a szörnyet, amint éppen a tó közelében sétálgattak. A leírás szerint a lény feje hasonlít egy dinoszauruszéhoz vagy sárkányéhoz, hosszú farka van és teste pikkelyes, hossza pedig 5 méter. Előkerültek feldöntött csónakok is legénység, emberek nélkül. Pár szemtanú úgy gondolta, - köztük Babushkha Tanya, akinek a háza nem messze van a parttól - hogy a lény képes kimászni akár a partra is. Még egy 7 éves kisfiú is látta a lényt, azonban mire kiértek az újságírók már sehol sem lehetett látni.


A helyi újság és média felkapta a történeteket és hamarosan világszenzáció lett. Számos expedíció indult a szörny kutatására, ám hiába. Bár voltak anomáliák a tó vízének mélyében, a szörny létezését mégsem sikerült bizonyítani. 2002 nyarán Vadim Chernobov az egyik expedíció vezetője azt nyilatkozta a helyi "Érvek és tények" c. újságnak, hogy egy anomáliát regisztráltak a tó vízében, ami akkora volt, mint egy vasúti kocsi. A tömeg mozdulatlan volt, így bedobtak a vízbe egy  petárdát, kis kapacitású robbanószerkezetet. Miután felrobbant, az ismeretlen testtömeg lassan elúszott, de nem tudták meghatározni mi az.

Sokan kétkedve kezelik Brosnya létezését. A kutatók úgy vélik, hogy nem élhet hüllő a tóban, különben az éghajlati változások következtében már rég elpusztult volna. A másik, hogy a tó túl kicsi ahoz, hogy nagy testű élőlények egy lakossága éljen a tóban és sok táplálék is kellene nekik.
Bár van egy hipotézis arra, ami Loch Nessnél már bebizonyosodott, hogy a tó néhány része vagy vízrendszere csatlakozik a nagyobb tavakhoz, tengerekhez és óceánokhoz. A harmadik pedig, hogy a tó alakult a jégkorszak idején, így dinoszaurusz nem élhet benne. ( Persze ettől függetlenül a tengerből még beúszhat valamilyen állat ).
Míg egyesek mutáns hódra vagy csukára gondolnak, mások azt sejtik, hogy néha csoportosan úsznak az állatok a víz felszínén például vaddisznók vagy jávorszarvasok. Azonban ezek nem bírnák ki huzamosabb ideig a víz alatt és a szemtanúk vérig sértődtek, mert tudták, hogy nem ezeket az állatokat látták. Helybéliek és nap mint nap találkoznak az erőben élő vadállatokkal. Néhány tudományos megoldás is szárnyra kapott: a gáz verzió azt mondja, hogy a tó fenekéről egészen a felszínig hidrogén-szulfid tör fel, majd elkezd bugyogni és egyesek ezt vélhették szörnynek. Köztudott, hogy a tó fenekén számos törés található, de a tó mélysége miatt a törések nagyságát és irányát pontosan nem lehet meghatározni. Egyesek úgy vélik, hogy ezekben a törésekben kisebb vulkáni kráterek is vannak, amik időről-időre működésbe lépnek.

Tapasztalt halászok azt is furcsának vélik, hogy tengeri halak is élnek a tó vízében, nem tudják hogy kerültek oda. Ez azt a feltételezést támasztja alá, hogy a tó egyes pontjai összeköttetésben vannak más tavakkal, tengerrel és óceánnal. De élnek ott lazacok, sügérek és heringek is. Páran úgy vélték, hogy ez is közre játszik a szörny létét illetően: egyes fénytörések és délibábok miatt, a víz úgy tükröződhet, hogy a halak "képét" "felnagyítja", így sokkal nagyobbnak látszanak és ezt is vélhették szörnynek, bár ez igencsak gyenge magyarázat.

A szörnyeteg kiléte azonban továbbra is rejtély. Senki sem tudta bebizonyítani és senki sem tudta megcáfolni létezését. Hogy nem csak egy példány élhet ott az is biztos, mert nem bírna ki évszázadokat. Talán létezhetett egy furcsa állat a tóban, amit valóban láttak Batu kánék, de az új észlelők már nem ezt látják, ugyanis legenda nem alakul ki a semmiből és semmi miatt. Egyébként a tó, az egyik legmélyebb egész Európában, a legmélyebb pontjai elérhetik a 160 métert is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése