2011. szeptember 8., csütörtök

Morag

Első észlelés: 1887
Hely: Skócia, Morag tó körzete

A Morag egy állítólagos tavi szörny, mely az egyik Skóciai tóban él. Az észlelések 1887-ig nyúlnak vissza egészen 1981-ig. Ez idő közt 34 találkozást írtak le róla, ebből 16 találkozást több tanú is látta.
Egy folklór történetben a század elejéből, melyet Alexander Macdonnell írt ez olvasható:
" Néhány évvel ezelőtt a tó környékén voltunk egy hajóval, melyen több iskolás is tartózkodott. Egyszer csak több gyermek is izgatottan felkiáltott, hogy látnak valami nagyot a vízben. A fenevad körülbelül akkora volt, mint egy kifejlett elefánt és éppen a sziklákról zuhant a vízbe, egy fantasztikusan nagy csobbanást hagyva maga után. "
1971 április 3.-án, reggel 11 óra körül a parton sétált John,a 12 éves kisfiú édesapjával Ewen Gillies-el. A család a tó mellett lakott egy kis házban. Egészen fél mérföldnyire tőlük egy hatalmas állat feküdt a vízben, hosszú nyaka ,egy kis fejjel a tetején és 4 lába volt. A bőre fekete volt és fényes a hosszát pedig 30 láb hosszúnak írta le. Gillies berohant a házba egy kameráért, hogy lefényképezhesse a lényt. A fotókról nem lehet eldönteni mit ábrázolnak a tóban, de a Gillies-t senki sem vádolta csalással, ugyanis elismert tagja volt a közösségnek.
1984-ben egy " 20 láb hosszú kígyószerű lényt" észlelt 9 tanú egy csónakból, ugyanott mint 1887-ben.
A legismertebb találkozás 1969-ben történt. Duncan McDonnel és William Simpson halászni indultak este 9 óra körül, de még mindig világos volt. Egyszer csak egy ismeretlen állat nekicsapódott a csónakjuknak. Szerintük véletlen volt az ütközés, de féltek hogy az állat felborítja őket és a vízbe esnek. McDonnel az evezőjével csapkodott, míg William elő vette a puskáját és tüzet nyitott az állatra, ami azon nyomban elmerült és lassan eltűnt a szemük elől. 25-30 méter hosszúnak írták le, bőre barna és nagyon durva felületű volt.
1977-ben Miss M Lindsay készített pár fotót és azt állította, hogy a Morag-ot sikerült lekapnia.
A képeken úgy tűnt hogy az ismeretlen "tárgy/állat" több métert is megtett, míg az azt követő fotók elkészültek. A képen csak egy kerek valami láccódik, így szinte alig kivehető hogy mi is lenne az.
1970-ben a Loch Ness Nyomozó Iroda kiterjesztette a keresését erre a tavi szörnyre is. Több expedíció is indult, hogy bizonyítékot találjanak a szörny létezésére, de semmit sem találtak.
Egyszer észleltek csak egy fura púpot vízben, de mire leellenőrizhették volna, már eltűnt.
Többen is azt mondják, hogy hasonló állat lehet a Loch-ness-i szörnyhöz, talán egy Pleszioszaurusz.

SAJÁT VÉLEMÉNY: Érdekes hogy Nessie után kezdtek el csak főként tavi szörnyeket észlelni többségében. Ráadásul új észlelésről hírt nem is láttam sehol sem. Az utolsó híradás az állatról tudtommal 1981-ben történt. Eléggé megkérdőjelezhető a létezése, főleg hogy még hiteles fénykép sem készül róla, amin valamit ki is lehetne venni.

1 megjegyzés:

  1. Lehet, hogyaz is egy loch nessi szörny. Hiszen a sok skót tó, össze van kötve, kissebb "folyókkal".

    VálaszTörlés