2011. december 25., vasárnap

ex- kriptid #3. : Bojtosúszó hal


"Eredetileg" 400 millió évvel ezelőtt élt, majd kipusztult
Első észlelés: 1938
Hely: Afrika és Indonézia

A bojtosúszó őshalak már 350-400 millió évvel ezelőtt a tengerben úszkáltak. Az állatról egészen 1938-ig úgy gondolták, hogy 70 millió évvel ezelőtt kihalt, akkor azonban Dél-Afrika partjainál hálóba akadt egy élő példány. Azóta Madagaszkártól északra, a Comore-szigetek környékén több mint 300 példányát kifogták a fajnak amit a tudósok Latimeria chalumnae-nek neveztek el.

1998. Indonézia. Ezen belül is a helyszín Celebesz, mely a föld 11. legnagyobb szigete. Egy halásznak furcsa teremtmény akadt a hálójába a partok mentén. Az állat nem volt más, mint a Latimeria menadoensis, azaz a bojtosúszó hal egy példánya. A fantasztikus az egészben, hogy ez az őshal elméletileg már kihalt. A halász a BBC-nek interjút adott, melyben így nyilatkozott : " Hatalmas volt, foszforeszkáló zöld szemekkel. ha éjszaka fogom ki, biztosan visszadobom félelmemben. " A boncolás és a DNS-vizsgálatok után kiderült, hogy az állat génkészlete 3,5 százalékban különbözik az Afrika mellett fogott példányokétól, ezért új fajként írták le, ezért másabb egy picivel a neve.

A Lahama által kifogott hal még 17 órán át élt egy parti étterem medencéjében. Az 1,3 méteres, 50 kilós állatot ezután jégre tették, és a tudósok most azt vizsgálják, hogy valóban az 1998-ban kifogott Latimeria menadoensis-szel van dolguk. Peter Forey a londoni természettudományi múzeum őshalszakértője szerint a lelet megerősítheti azt a feltételezést, hogy egy nagyobb populáció él Indonézia vizein. Talán kiderül az is, hogy mikor és miért vált ketté az ázsiai és az afrikai bojtosúszó őshalak fejlődése, és hogyan kerültek egymástól több ezer kilométerre.

A bojtosúszó őshalak megnyúlt, apró lábra emlékeztető uszonyukról kapták a nevüket. Az állatok több százmillió éve is hasonlóképpen néztek ki, mint a ma élő őskövületek, a Chicagói Egyetem tudósai éppen szerdán jelentették be, hogy találtak egy 400 millió éves bojtosúszó fosszíliát. A bojtosúszó halakat a Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) a veszélyeztetett fajok között tartja számon.

SAJÁT VÉLEMÉNY: Már ez bizonyítja, hogy kihaltnak hitt fajok még mindig létezhetnek. Bár egy hal nem egyenrangú egy dinoszaurusszal, de Kongó dzsungeléből számos jelentés érkezik óriási hüllőkről. Ilyen alapon ezek is létezhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése