2012. augusztus 7., kedd

Az Ayia Napa tengeri szörny

Első észlelés: -
Hely: Európa, Ciprus, Kouris gát & Cape Greco

Egy feltételezett kriptid tengeri szörnyet láttak Ayia Napa nevű görög partok közelében, Cipruson, mely egy népszerű üdülőhely a Földközi tengeren. A legtöbb észlelés a Cape Greco sziget közelében történt, ami a Famagusta öböl déli végén található. Mivel a barlangok közelében is látták - merthogy ezek is vannak a partok közelében - több halász úgy gondolja, ezekből mászik elő.
A helyi halászok csak "Filiko Teras"-nak nevezik a lényt, mely lefordítva "Barátságos Szörny"-et jelent, mert sosem bántott egy embert sem. Néha kisebb károkat is okozott a szörny vagy a halászhálót is többször elhúzta.
Sajnos konkrét bizonyíték nincs a létezésére kivéve a folklórt és a szemtanúk beszámolóit, mind a helyieké - mind turistáké.. Készítettek pár homályos fotót is, de ezek nem bizonyító erejűek...
Sokan a görög mítoszokra és folklórra támaszkodnak, mint bizonyíték- ugyanis úgy gondolják, hogy ezt a szörnyet régen a szörnyet Scylla néven illették és számos mozaikon, vázán ábrázolták s szerepel Homérosz leírásaiban is.
A leírása alapján több lába is van ( elvileg 12), kígyószerű testrészei , derekán pedig 6 vicsorgó kutyafej.
Hohn Smitfh Moffat (1835-1918) brit tiszteletes, misszionárius és birodalmi ügynök, utazó írt egy könyvet "Travels in the Eastern Mediterranean" ( kb. Utazás a Keleti Földközi Tengeren) címmel, mely 1889-ben jelent meg, s már ebben ábrázolja a szörnyet, de ott még Ammochostos Monster-nek írják. ( fenti első kép az ábrázolás)
Egyesek szerint viszont egy krokodilról lehet szó, mely a Kouris gát közelében élhet. Pár pletyka szerint pedig egy kígyónak ad otthont a mélyvíz. Egy szemtanú arról számolt be, hogy látta a hüllőt a saját szemével, mely kígyószerű volt.
2007 májusában egy turistahajó személyzete és utasai látták a lényt, amely kidugta a fejét vízből s egy szörföző majdnem neki is ütközött. Marios Ioannou kapitány kb. 6 másodpercig látta az állatot és úgy gondolta, hogy olyan mint egy kígyó vagy egy nagy angolna.
A "Ministry of Fisheries and Marine Affairs" ( Halászati Minisztérium" annak ellenére, hogy nincsenek konkrét bizonyítékok, már keresik az állatot: tyúkok és egyéb húsokkal akarják előcsalogatni a mélységből. Szerintem erre már egy krokodil rég lecsapott volna.
A szörny híres lett. Számtalan újság írt a lényről olyan címekkel, mint " Kreatúra a mélyből", vagy ahogy a helyi újság is közölte "A ciprusi Loch Ness". Többen azt feltételezték, hogy ez egy kígyó vagy krokodil. Szerepelt TV sorozatokban is, mint például a "Destrination Truth" sorozatban, melyet a Sci-Fi channel forgatott. ( 4. évad 13. epizód).
Természetesen el is kezdték keresni többen is, mindeddig sikertelenül. Ennek ellenére a turisták több napos vízi túrákat tesznek hajóval, hátha megpillanthatják a szörnyet. Az észlelések helyének közelében is sok hotel van, ami szintén csalogatja a turistákat.
Míg egyesek szerint tényleg létezik a szörny, mások szerint csak turista csalogató az egész történet. Ha létezik a szörny az is lehet, hogy nincs köze a Scylla nevű mitológiai lényhez. A szkeptikusok szerint ha állatról is van szó a halászok vagy Óriáscápát láttak vagy csak egy szétmáló tetemet ezért hitték azt, hogy az állatnak sok csápja, feje és karjai vannak. Sajnos csak találgathatunk...

1 megjegyzés:

  1. Érdekes! Van információ a táplálkozásáról, fogazatáról? Csak mert azon tanakodtam hogy lehet hogy nem húst eszik. Elvégre nem támadott meg embereket. Az is lehet hogy csak halat eszik de azért ez érdekelne. :)

    VálaszTörlés