2015. július 22., szerda

Fanyűvő - A "legenda" tovább él

"Vót egy régebbi kaliba Királykúton, egy kaszáló kertbe, s akkor a juhok kimentek oda, s ment a leányka, a testvérem, a kaliba felé vissza. S akkor a kaliba ajtóba meglátta, hogy állott a vadleány vagy vadember, asszony-e, vaj ember. Olyan vót, mint egy szürke juh, olyan gyapjas alakba vót. De azt mondják, hogy gyéren szaporítanak."
Salamon Anikó: Gyimes csángó mondák, ráolvasások, imák

A 2011-es évben indult el interneten a pletyka, vagy legenda a "Mátranováki Fanyűvő" nevű lényről, amit aztán állítólag több helyen is láttak. Görnyedt járásáról, hosszú kezeiről, őszes és szőrös testéről vált híressé. Sok találgatás és érdeklődés övezte a mi magyar "kriptidünket", mígnem 2013 novemberében az egyik kereskedelmi csatorna felkeresett engem és együtt elmentünk Mátranovákra. A helyi lakosokkal való beszélgetés után rátaláltunk egy idős bácsira, aki a község fafaragója volt. A Fanyűvő részleges leírása ráillett, valamint kiderült, hogy a "legenda" más helyi elbeszélésekkel is egybekeveredett, így megoldani látszott a probléma: a mi kriptidünk csak egy öreg bácsi, akinek furcsa a járása. Minderről beszámoltam már részletesen az oldalamon, itt a link: - LINK -


Egyébként teljesen egyértelmű volt, hogy oly sokszor hoaxokat, csalásokat, szándékos félrevezetéseket is kaptam üzenetként a lény észlelését illetően. A nagy részüket meg sem osztottam az oldalon és soha nem írtam róla. De voltak olyan emberek, akiknek beszámolói hitelesnek tűntek. Miután az adás lement és leírtam az oldalra a rejtély megoldását, több levelet is kaptam, hogy ők bizony nem ezt az öreg férfit látták és ne állítsam be őket hülyének, ráadásul nem is minden ponton egyezett a leírás. Én erre számítottam is, gondoltam valakik úgysem nyugodnak majd bele, hogy a legenda véget ért.

A napokban viszont kaptam egy érdekes üzenetet, ráadásul fotó is járt mellé. Az illető kérte, hogy ne adjam ki a személyét, mert fél a kigúnyolástól. Az üzenetét viszont most közzéteszem, mert arra megkaptam az engedélyt:

"Tisztelt CryptozoologyHungary! 
Azért keresem Önöket mert, pár héttel ezelőtt láttam valamit ami, azóta sem hagy, nyugodni.
Igazat megvallva először, a Bors napilapot kerestem fel de, azóta se kaptam választ pedig, ez volt az első amit tanácsoltak nekem az ismerőseim.
Az interneten keresve találtam rá az Önök oldalára bár, nem is igazán tudom mi is az a kriptozológia de látom miféle dolgokkal foglalkoznak. És sajnos egyre inkább kezdem hinni hogy ,az amit én láttam ide tartozhat habár ebben, Önök a szakértők.
Tudnak valamit mondani erre?
Az egyszerűség kedvéért be másolom azt a levelet amit, a Borsnak írtam (és akkor még az emlék is frissebb volt). A képeket is csatolom.
Előre is köszönöm(jük) segítségüket!
u.i.: Önöket is kérem, hogy a nevemet ne közöljék nem szeretném ha emiatt bántanának vagy ilyesmi."

Itt a levél szövege, amit állítólag a Borsnak küldött az illető:
 
"Tisztelt Szerkesztőség!
Múlt héten túrázni voltunk a Párommal és a kiskutyánkkal. A Szigetközbe mentünk mert eddig még nem jártunk arra. Nagyon szép környék!
Amiért megkerestem Önöket az, egy megmagyarázhatatlan jelenség ami, azóta is foglalkoztat bennünket. Mióta hazaértünk, több barátunknak is megmutattuk a képeket és valaki említette ,hogy a Borsban olvasott egy cikket, egy bizonyos Fanyűvőről(?). Rákerestünk és nagyon meglepődtünk mert, biztosak vagyunk benne, hogy a cikkben az alsó fotón szereplő állatot? embert? láttuk!!
http://borsonline.hu/20130926_rejtelyes_erdei_leny_kisert_magyarorszagon__foto
A töltésen gyalogoltunk Kunszigetnél ahol, konténerek vannak (építkezés lehet?) és valami furcsa éles hangra lettünk figyelmesek. A gátőr kutyái erre nagyon elkezdtek ugatni amikor, hátranéztünk észrevettünk valamit egy tűzrakóhelytől befutni az egyik faház mögé. Először azt hittük valami őz vagy vaddisznó lehet de nem úgy mozgott. Furcsa volt. A Párom azonnal a telefonja után nyúlt hátha látjuk még és sikerül lefotózni. kb. 10 másodpercig azt hittük el vesztettük mert nem láttuk hol van. Már indultunk volna tovább amikor láttuk, hogy valaki kukucskál a faház mögül. Azt hittük egy kisgyerek az. Akkor hirtelen megint hallottuk azt a furcsa hangot (talán olyan mint, amiket a majomháznál hallani az Állatkertben csak mélyebb) és láttuk, hogy a faház mögül kukucskáló alak futva elindul az erdő felé. Akkor már tudtuk, hogy nem kisgyerek mert, szürke volt kicsit szörös ,nem látszott rajta ruha és nagyon magas talán, két méternél is magasabb volt vékony hosszú kezekkel és lábakkal. A karja nagyon hosszúnak tűnt és a háta is olyan volt mintha kicsit púpos lenne. Még két képet sikerült készíteni az utolsón csak egy folt látszik a fák között, de a másikon látszik az alakja. Nagyon megdöbbentünk! A Bolognese kiskutyánk Happy, annyira megijedt hogy nyüszített és nem is akart tovább menni. Visszafordultunk és idő előtt befejeztük a túrát ,hazajöttünk! Még mindig a hatása alatt vagyunk főleg én mert, eddig semmi természetfelettivel nem találkoztunk! A képeket is elküldöm bizonyítékul, hogy nem csak a levegőbe beszélek."

Összesen három képet küldött a levélíró, de abból csak egy darabon látszik valami. Itt az eredeti kép, külön ablakba nyissátok meg, hogy teljes méretbe beadja:


A házikó mellett tényleg látszik egy szürkés alak. Sajnos azonban ha jobban ránagyítunk a képre egyre rosszabb a felbontás, és a részleteket már nem lehet kivenni. Mindenesetre tegyük fel, hogy a szemtanú igazat beszél és ez nem egy újabb átverés, és tényleg van ott valami.
A lényeges képrészlet nagyítással:


Az alaknak humanoid formája van és teljesen szürkés. Megmondom őszintén nekem teljesen valami számítógépes effektnek tűnt elsőként, annyira furcsa benyomást keltett, valamint környezettől eltérőt. Mindenki tudja, hogy képeket és videókat már könnyen lehet hamisítani, rengeteg program van hozzá. Így egy kedves ismerősömmel górcső alá vettük a képet, ugyanis ilyen csalások leleplezésére is vannak már weboldalak és programok. Létezik egy nagyon jó kis weboldal, ahová bármilyen képet feltölthetünk és az kimutatja a változásokat, ha valaki beleszerkesztett egy képbe, akár egy pixelnyit is. Ez a FotoForensics ELA. - LINK - 
A használatát természetesen mindenki elolvashatja az oldalon és azt lehet mondani, hogy kimutatja a módosított területeket, de még a kép adatait is megtekinthetjük.
Nos, amiért mégis megírtam ezt a posztot - holott elvileg a Fanyűvő ügy megoldódott - az abból az okból történt, hogy a képbe nincs belepiszkálva, nincs módosítva! Ezt a program kimutatná, de egyszerűen nincs erre utaló jel!



Hogy biztosra menjünk, a segítőm, Isti Astroman pedig egy másik programmal elemezte ki a képet. Legfőképpen neonzöld-zöldessárga hullámhosszon vizsgálta, mert ebben a tartományban a legérzékenyebb a szem. Mind az izofótás, mind az ekvidenzitometria szerint, a képhez nem nyúlt hozzá senki. Ami, vagy aki ott volt, az valóban ott volt. A zajszintes képek is egyenletesek!







Összességében van egy állítólagos megtörtént sztorink, valamint egy hitelesnek tűnő képünk.
Több lehetőségünk is adódik:
  • - Csalás, a történet kitaláció, a kép szerkesztését pedig egyetlen egy program sem ismerte fel, mert profin van elkészítve. Lehetséges-e ez?
  • - A kép hiteles
Ha utóbbit elfogadjuk akkor a következő lehetőségek adódnak belőle:
  • - a Fanyűvő tényleg létezik és tévesen ítéltük meg a kilétét
  • - a képen egy ember van be öltöve valamilyen szürkés jelmezbe, amiről a szemtanú nem tudott vagy teljesen tisztában volt vele. Ha utóbbi, akkor a kép hiteles, de a történetet már hozzá fabrikálhatták
  •  - a képen egy ismeretlen lény/állat látható, nem kell feltétlenül a Fanyűvőre asszociálnunk, ezt a beszámolót és a fotót ettől függetlenül kell kezelnünk

Végérvényesen pedig az olvasóra bízom, hogy mit hisz el ebből és melyik megoldást választja!

Miskolci Laci

9 megjegyzés:

  1. Amúgy honnan lehet abban a weboldalban megállapítani,hogy a fénykép valódi vagy kamu?

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Igen, felhívtak, hogy elvállalom-e és belementem.

      Törlés
  3. Még jó hogy az ELA pont azt mutatja, hogy az a pár házikó lett beleszerkesztve ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosszul értelmezted. :) Csak azért mert élénkebb a szín még nincs beleszerkesztve. Az ELA a túlhúzott színeket, szaturációkat is kimutatja, de ez nem azonos a hamisítással. Konverziós túlcsordulás. Teszteld a saját képeiddel, pl. önarcképpel stb.:)

      Törlés