2011. július 20., szerda

A baziliszkusz (Basiliscus/Cockatrice)


Első észlelés: 1500-as évektől(?)
Hely:Többnyire Anglia

A baziliszkusz kígyó és kakas fattya volt,melyet egy varangyos béka költ ki egy kakas tojásából a középkori leírások szerint.Tekintetével ölni tudott,kapcsolatba hozták a szemelveréssel, amelyben közrejátszhatott a kígyókra jellemző bénító tekintet is.Úgy tartották,hogy a szörny életét veszti ha tükörképét megpillantja,elpusztítására ezért állítólag tükröket használtak.Számos könyvben,festményen ábrázolták,de még szobrok és szélkakasok is készültek róla.
Baziliszkusz egy 1510-es német fametszetről

Első leírásával Pliniusnál találkozhatunk a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájának VIII. könyvében,de már a korábbi századokban is észlelték.
Úgy hírlett,hogy a középkorban az egyik legnagyobb mennyiségben importált állatfajta volt Angliában.1608-ban megjelent a "History of Serpents" (A kígyók története) című könyvében Edward Topsell ezt írja: "Sokaktól hallottam azt a kijelentést,hogy egykor hazánk tele volt baziliszkuszokkal." Ezeket a lényeket minden rosszal ruházták fel: az ördög megtestesítője,
betegségek és járványok terjesztője,de az alkímiában a tüzet szinbolizálták.
Mivel a baziliszkuszt egy ártó szörnynek tartották,el akarták pusztítani.Összecsapásokról is olvashatunk a régi krónikákban,szintén Angliából.Essex megyében öltek meg egy baziliszkuszt a tükrös módszerrel,azaz Sir James Tyrell a mellvértjére erősített egy tükröt,s mikor a baziliszkusz belenézett összeesett.Egy másik történet Hampshire megyében játszódik,a wherwelli szerzetesház alatt egy baziliszkusz szörnyeteg tanyázott.Az emberek féltek tőle,s földbirtokot ajánlottak fel annak aki megöli.Végül egy Green nevű férfi csiszolt acéltükröt lógatott le a szörny odújába,erre az addig rohamozta saját tükörképét,míg nem kékre-zöldre verte magát és kimerülten a földre rogyott.Green ekkor kihasználva az alkalmat megölte a baziliszkuszt.Jutalmát meg is kapta,egy Harewood Forestben levő Green's Acres nevű földterület az övé lett.
Az andoveri múzeumban még ma is látható egy baziliszkuszt ábrázoló szélkakas,amely valaha az említett megye templomtornyát díszítette.

1733-ban az észak-angliai Cumbria egyik falujában,Renwickiben egy templom újjáépítésén dolgoztak,amikor az épület alapjaiból egy undorító kinézetű baziliszkusz mászott elő.A helyiek rettegtek tőle,ám az építkezésen dolgozó egyik munkás,John Tallantire magához vett egy madárberkenyeágat.E fának varázserőt tulajdonítottak,azt tartották róla,hogy medvéd a szemelveréstől,amely ugye a baziliszkusz egyik "támadása".A férfi az ággal felfegyverkezve
harcba kelt a szörnyel és végül megölte.A falusiak hálásak voltak érte,bátorságát azzal jutalmazták,hogy megválthatta a házát és mentesült a községi adó alól.Erről az eseményről készült feljegyzés ma is megtalálható a renwicki templomban.
Sajnos semmi információm nincs róla,hogy mikor láttak utoljára baziliszkuszt.Az érdekesség az,hogy most is hívnak így egy állatot,mégpedig egy gyíkfélét,amely a trópusokon él.Ez az állat sokkal kisebb, mint a mitológiai lény és, nincs sem méregfoga, sem halálos pillantása.

SAJÁT VÉLEMÉNY: Ha a baziliszkusz létezett is,biztosan nem volt semmiféle "különleges képessége".A legtöbb állat egyébként is megvadul,vagy furcsának találja ha tükröt teszünk elé,mert nem tudja mi az,és azt hiszi hogy egy másik állattal áll szemben.Az állat leírása sem lehet pontos,kizárt dolog hogy három különböző állatból is álljon a lény(kakas,gyíkféle,sárkány),esetleg ronda egy bestia lehetett és az emberek felnagyították a képzeletükben.A másik lehetőség,hogy egy új fajjal volt dolguk.Bár érdekesnek találom,hogy nem mendemondák vannak a lényről,hanem írásos dokumentumok is,valamint sok rajz is a középkorból,amin nagyjából megegyezik a kinézetük.Egy biztos,ha létezett is,mára már biztosan kihalt.

9 megjegyzés:

  1. Érdekes cikk, egy bajom van vele és az a "jáccódik" szócska... Bocsi, vérszemet tudok kapni az ilyenektől. (már-már ott tartok, hogy felajánlom, hogy bétázom helyesírás ügyileg neked a dolgot, sőt, a vessző-pont utáni space-eket is leütöm, ha... ha gondolod. Nekem nagyon bátnja a szemem. ^^")

    VálaszTörlés
  2. tudom van a helyesírásommal van baj,néha hol észre veszem hogy valamit nagyon elírtam,néha meg nem :D hát most pont az utolsó történt :D a vesszőt és pontot,pedig nem tartom olyan nagy problémának :D Van olyan aki betartja és van olyan aki nincs.

    VálaszTörlés
  3. De nézz meg egy könyvet, újságot, igényes honlapot - ott mind betartják... Mert ez a szabály, az általánosan elfogadott. Na de jól van, nem pattogok rajta többet. Csak idegesít.

    VálaszTörlés
  4. Amerikában találtak olyan Indián sziklarajzokat, amelyek hasonló lényeket ábrázolnak, sőt állítólag valahol a Mojave sivatagban is láttak egyet.
    Egy röpképtelen madárra hasonlított, aminek a testét vörös pikkelyek borították.
    Szerintem az egy kisméretű teraponda dinoszaurusz vagy egy terrormadár, de lehetett akkár gyalogkakukk is.

    VálaszTörlés
  5. Hmm érdekes,a sziklarajzos cuccról nem is hallottam.

    VálaszTörlés
  6. állítások szerint, ez lehet a hiányzó láncszem a dinoszauruszok, és a madarak között. amúgy az elején írtad, hogy "kakas tojásából". csak hogy tudd, a kakas nem rak tojást!!! :) hanem a tyúk.

    VálaszTörlés
  7. hmm ebben igazad van :D a szöveg egy részét másoltam,szal fel sem tűnt :D hoppá!:D

    VálaszTörlés
  8. Szerintem elég érdekes az egész cikk.De cáfolnivalóm van azzal a felvetéssel hogy máshogy néz ki, lehet hogy az emberek máshogy látják fejletségük szerint a világot DE ettől függetlenűl még képesek úgy ábrázolni az élőlényeket ahogy kinéznek és én féligmeddig hiszek abban az elméletben hogy az idegenek jártak a földön és sok helyen le van írva hogy a görögök és egyiptomi kultúra szörnyei nekik köszönhető szóval a coockatrice az miért ne lehetne egy hibrid amit tesztből hozott létre egy idegen kultúra?

    VálaszTörlés
  9. Igazából ha reálisan akarunk gondolkodni ez hülyeség.A szemmelverés annyiban kimerül hogy az agyad kapcol és megállsz eg helyben, vagy lassan mozogsz.Arról nem is beszéltünk hogy attól még hogy varangy (varangy bazdmeg...nincs testhőlye) kotlik a tyúk tolyáson attól még nem változik meg a tolyás genetikai összetétele.

    VálaszTörlés