2012. március 19., hétfő

Mbielu-Mbielu-Mbielu


Első észlelés: - ismeretlen-
Hely: Afrika, Kongói Köztársaság, Likouala

Előre szólok: nem vagyok berúgva, tényleg ez a neve. :D A furcsa nevű kriptidet, a Kongói köztársaságban látták, többnyire Likouala régió területén. Hasonlóan afrikai társaihoz - azaz például a Mokele-mbembéhez, a Ngoubouhoz vagy a Kongamato-hoz - ez is egy dinoszaurusz szerű élőlény. Sajnos azonban csak néhány észlelés történt a Bounila és Ebolo falvakból. Ezeket a beszámolókat Roy Mackal kriptozoológus gyűjtötte össze, aki egyébként még a Chichagói Egyetem biológusa is. A leírásokon kívül tárgyi bizonyíték nem áll rendelkezésre, hogy az állat tényleg létezik.
A szemtanúk azt állították - többnyire falusiak és bennszülöttek, akik még sosem láttak dinoszauruszt még könyvek lapjain sem - , hogy "deszkák nőnek ki a hátán" az állatnak, erről is kapta a nevét. A szemtanúk ragaszkodnak hozzá, hogy ezek a lemezek nem egyeznek meg a krokodil hátán lévőekkel, sem valamilyen gyíkéval, szóval nem ezekről az állatokról van szó.

A többi testrészéről nem adnak pontos leírást, mert többnyire a vízben, mocsárban látták és így csak a háta látszódott. Színe zöld algáéhoz hasonlít. Mivel többen egy túlélő dinoszauruszt sejtetnek az állat kiléte mögött, egyértelmű, hogy a sztegoszauridák csoportjába tartozik. Ezek az állatok a jura és korai kréta időszakban éltek, azaz úgy 199 millió év millióval ezelőttől 99,6 millió évig. Ezután a zoológia és a régészek álláspontja szerint kipusztultak. Növény evők voltak, a kongói dzsungel sok táplálékot adhatna nekik, mégis azt állítják, hogy ez a faj nem élt ezen a területen, hanem inkább Kínában és Észak-Amerikában. De mégis akkor honnan tudhatják a területen lakók, hogyan néz ki egy ilyen állat? Leírásokban, a sztegoszauridák csoportján belül is , leginkább egy Sztegoszauruszra hasonlít az élőlény. Ezek 9 méter hosszúak és 4 méter magasak voltak, hátán rombusz alakú lemezekkel. A farka végén pedig két pár tüske volt megtalálható.
Vannak akik nem Sztegoszauruszt, hanem inkább egy Kentroszauruszt sejtenek, ami azonban annak idején még élt Afrikában is és a sztegó egyik rokona, valamint szintén növényevő volt. Ennek tüskéi sokkal élesebbek voltak, oldalt, nagyjából a lába fölött is volt 1-1 kilógó tüske a védelem érdekében.
Többféle magyarázat létezhet. Tehát: 1, túlélő dinoszaurusz 2, egy másik kriptid, a Muhuru (erről majd egy másik posztban) 3, krokodil
Mindenki döntse el maga, hogy melyikben szeretne hinni!

3 megjegyzés:

  1. Én is épp a kentroszauruszra gondoltam, mert ez élt Afrikában. De ez kisseb volt mint egy sztegoszaurusz, és csak a háta feléig voltak lemezek a hátán. . Onnantól tüskék következtek, egészen a farka végéig.
    Továbbá a vállából is két nagy tüske állt ki.
    Vagy lehet, hogy a kentroszauruszok utódai, mert közben sokat változtak, mert ugye az evolúció nem áll meg.
    Vagy az is lehet, hogy egy más ismeretlen stegosauria.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nemtudom, őszintén szólva itt egy kicsit kacifántosabb és bizonytalanabb az ügy mint a Mokelénél, az is lehet,hogy csak egy sima krokodil. de lehet hogy egy másik kriptiddel egyezik meg.

      Törlés
    2. lehet, bár a szemtanúk biztosan állították, hogy tuti nem krokodil v aligátor.

      Törlés