2012. április 17., kedd

Ogopogo

Első észlelés: 1860 előtt is volt már a helyi legendákban
Hely: Amerika,Kanada, Brit Kolumbia, Okanagan tó

Helyszínünk a 135 kilométer hosszú és 5km széles Okanagan tó, Brit Kolumbiában. A víz mélysége elérheti a 232 métert is akár, míg átlagos mélysége "csupán" 76 méter. Ez a tó ad otthont egy állítólagos vízi szörnynek, melyet Ogopogónak neveztek el a helyiek.
Az állat létezésére nincs konkrét bizonyíték, ugyanis a fotók és filmek mind-mind homályosak, vagy nem túl kivehető, hogy mi látható rajtuk. A szkeptikusok persze úgy gondolják, hogy a szemtanúk ismert állatot láttak - például vidra- csak a szemük csapta be őket, de szóba jött még a vízben lebegő farönk vagy a hullámok is.
Az Ogopogó, mint név az 1924-es angol "A Pogo-Ogo: A Fox-Trut Funny" című számra vezethető vissza, melyet Cumberland Clark és Mark Strong adott elő az akkoriban híres brit Music Hall-okban. Erről nevezték el a lényt is.
A lény leggyakoribb leírása 12-15 méter hosszú és a többi hasonló kriptidre jellemző vonásokat is tartalmaz, mint például a vízből kilátszódó púpok, ez esetben 2-3 púp. Egyesek szerint egy bálnaszerű, életben maradt Basilosaurus lehet vagy valamiféle tengeri kígyó.

Több, mint 1170 ember számolt már be arról, hogy látta az Ogopogót, még ha ezek egy része tényleg csak vidrák voltak. Már az első telepesek is észlelték a lényt a 19. század elején, de csak a 20. század 1920-as éveitől kezdődően vannak részletesebb beszámolóink.
A helyi indiánok félnek az állattól és érdekes módon régi piktogramokat is találtak, melyek állítólag az állatot ábrázolják.
Már 1873-ban látta egy fehér ember az állatot, kinek neve Mrs. Allison volt. Épp este volt és erős szél fújt, de ennek ellenére "valami" az árral szemben úszott és kb. 15 méter hosszú volt.
1926-ban a tó egyik részénél több mint 30 autós állította azt, hogy látták ugyanazt a lényt a víz felszínen úszni.
1940-ben Vera Earl számolt be Mrs. Derrisckson, egy idős indián asszony történetéről. Mikor az asszony fiatal volt, egy alkalommal 3 ogopogó próbálta felborítani a hajójukat. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire újra vízre mertek szállni.
1968-ban Art Folden nevű férfi azt állította, hogy lefilmezte az állatot, amikor halad a vízen. A felvételt számítógépes elemzésnek vetették alá és a kutatók arra a feltételezésre jutottak, hogy nem tudják mi van a vízben, de az biztos, hogy egy szilárd háromdimenziós tárgy az.
1968-ban egy fűrésztelep munkása, Art Folden és felesége - akikkel dokumentum filmet is forgattak - látták a szörnyet, amint éppen a tó mellett kocsikáztak. Észrevették, hogy valami furcsa állat mozgolódik a vízben és kiszálltak a járműből, hogy közelebbről is szemügyre vegyék. A "valami" hol lebukott a víz alá, hol le , mígnem egyre beljebb került a tóba és végül eltűnt. Az egészet filmre vette a férfi és az egyik leghíresebb videó lett az Ogopogóról.

1981-ben Larry Thal aki turistavezető éppen a gyerekeket filmezte kamerájával, amikor is a tó felé fordult és felvételt készített véletlenszerűen az állatról. A hosszát 40 lábra tippelték meg a filmet elemzők.
1989-ben Ken Chaplin vett egy videókamerát, hogy ő is lencsevégre kaphassa a szörnyet. Várakozását siker koronázta, ugyanis sikerült valamit felvennie. Állítása szerint a lény "kopasz" és zöldes színű, a méretét pedig 15 méter hosszúra saccolta.
1990-ben a helyi Peachland Marnia Étterem egyik tulajdonosa fényképezett le egy különös valamit a vízben a Rattlesnake szigetről.
2011-ben egy mobiltelefonnal készített videó látott napvilágot, amin két sötét alak látható a tóban úszva.
Még sorolhatnánk a szemtanúk beszámolóit - akár filmel/fotóval akár az nélkül - szinte minden évre vonatkozóan, de fölösleges, mindegyik észlelés leírása egymáshoz nagyon hasonló.

A sok-sok észlelés felkeltette a tv adók figyelmét is, és több sorozathoz is forgattak itt dokumentum filmeket. 2005-ben a National Geography készített az Ogopogóról egy részt a It Real: Monsters in the Deep c. sorozatához. 2009-ben egy másik sorozat a Monster Quest is próbált a lény nyomára akadni és kiderült hogy lyukak, kisebb barlangok is vannak a tóban. Úgy vélték itt rejtőzhet valahol az élőlény. 2010-ben Josh Gates felfedező és tv-s személyiség is forgatott szintén itt egy részt a Destination Truth c. sorozathoz, hogy felfedezze a lényt. A Rattesnake sziget körül kutakodtak, ahol sok észlelés történt, de ők maguk nem kapták lencsevére az állatot.
Természetesen számtalan könyv is íródott a témában, a leghíresebb ArleneGaal : "In Search of Ogopogo " című könyve.

Érdekesség, hogy Ogopogó 80 évvel megelőzi a Loch Ness-i szörny hírét és feltűnését valamint az, hogy védetté nyilvánították, azaz tilos megölni vagy vadászni rá.
A tó turisztikai látványosság lett, turisták özönlenek ide, hátha abban a szerencsében részesülhetnek, hogy láthatják a víziszörnyet. A tó mellett elterülő Kelowna város még egy szobrot is készített a szörny tiszteletére, a helyi jégkorong csapat pedig - a Kelowna Rockets - a logójuknak választották az állatot.

3 megjegyzés:

  1. Jó az új fejléckép! :)

    VálaszTörlés
  2. Boccs a késői válaszért, Mátranovákról van nagyon franyesz térkép, még 3dimenziós is a google mapson:http://maps.google.hu/
    És hát jól látható, hogy van egy jópár tó a falu közelében.
    Nem tudom Laci, hogy mennyire tudod kezelni a google mapsot, de ha megtalálod a sárga emberkét, azt a kék pöttyel jelölt fotóhelyekre rátudod húzni és megtudod nézni az adott hely képét.
    Bányákból is egy csomó van a környéken, láp is van, minden van. Nem is olyan rossz ez a kriptovadászat ilyen térképekkel meg tájakkal:). Nem tudok konkrétan barlangokat, de ha barlangban él a Nyűvi, akkor talán elhagyatotban fordul elő a leggyakrabban, amik elég ismeretlenek, de a google mapson talán van egy -kettőről fotó, amiknek a segítségével rálehet akadni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dinobuster köszi!

      KMJ! Szintén köszi a segítséget, a legújabb poszt erről fog szólni!:) köszönöm hogy benéztél ide

      Törlés