2012. május 3., csütörtök

A Fanyűvő a barlangokban élhet? -elmélet-

Ebben a bejegyzésben, most nem egy kriptid leírás fog szerepelni. A magyarországi kriptidünk, a Fanyűvő elég híres lett az elmúlt időszakban. Egyre több beszámoló érkezik, és ha ennek csupán fele csak az igaz (és nem valami trollkodó ír  hülye leveleket, hogy ő bizony látta és röhög a markába) már az is elég magas észlelési szám. A lény eredeti neve Mátranováki Fanyűvő, mivel a mátranovák területén látták a legtöbbször, bár ez már nem annyira aktuális, ugyanis egyre több területen előfordult, de többnyire az Északi megyékben, falvakban, erdős területeken, bányáknál.
  Ha valaki követi az észlelési jelentéseket, egyből feltűnik neki, hogy a legtöbb erdőben, dombos és elhagyatott területeken történt. Na de hol is élhet pontosan a fanyűvő?
 Az első észlelések Mátranovákon és környékén történtek, az erdőben látták a fák közt a lényt. Mivel jártam a helyszínen és akárki megnézheti képeken, térképeken a hely környékén sűrű erdők találhatók. Van riolittufás táj is, ami egy vulkáni hamuból kialakult képződmény. Ezekben lehetségesek kisebb barlangok, üregek is, melyekben az állatok elrejtőzhetnek vagy állandó "törzshelyük" lehet. Tehát, feltételezhetjük, hogy nem-e egy ilyen odúban húzza meg magát a fanyűvő? Erősen kétlem, hogy pl. a fűben alszik, de eszünkbe juthat még hogy esetleg az erősebb fák ágain. Inkább az odús/ barlangos rész felé hajlok. Lássuk hogy miért:
Egy újabb jelentés szerint 2011. júliusában Nógrád megyében Drégelypalánktól nem messze van a híres Csitár forrás. Ennek közelében látták a fanyűvőt, szintén éjszaka. Na mármost, a közelben található pár száz méterre az úgynevezett  'Szondy alagút", mely szintén vulkanikus eredetű ( akárcsak a mátranováki erdőben a tufa), mely a Börzsöny-hegy gyomrában található. Nagyon sok járat található itt, melyek embermagasságúak és 1-2 méter szélesek. Ráadásul az alagútrendszerek egy része még most sincs feltárva. Ezekben is éldegélhet a mi kis nyűvink, az emberi szem láttára láthatatlan marad, főleg hogy csak többnyire este észlelik, így alig látják meg.
Szondy alagút egyik bejárata
A Szondy alagút egy járata, melyben egy ember könnyedén közlekedhet
Egy másik beszámoló - évszám nélkül - arról szól, hogy táborozók egy csoportjának két tagja látta meg az állatot a fán, miközben a Füzéri várat akarták meglátogatni. A vár az erdőben található meg, pontosabban egy 552 méteres dombon fekszik, melyet szintén riolittufás táj vesz körbe. Ismét egy olyan hely, ahol ilyen képződmény található és ahol a fanyűvőt látták.
Füzéri vár, mely alatt riolit szerű képződmény található, szűk járatokkal
  Állítólag ugyanez a szemtanú, még egyszer, csak másik helyszínen látta a lényt, mégpedig Szilvásváradon. A hely kitűnő élőhelyet biztosít az állatnak, van körülötte itt vízesés, bükki őserdő, völgyek valamint egy 57 méter hosszúságú barlang, Istállós-kői-barlang a neve.
Rajtam kívül még egy srác ment ki a megyében fanyűvőt keresni, mégpedig a Heves és Nógrád megye közötti erdősségbe, ahol egy bányató található. A bánya miatt pár helyen a föld beomlott, itt talált lyukakat, amibe még ő is beleférne. A róka és hasonló állatok, ekkora lyukat nem ásnak és teljesen másképp néznek ki az ilyen üregek, valamint kisebbek is. Nem természet hozta létre, az túl szabályos lenne Egy kis pillanatra még egy alakot is látott elosonni a fák közt, ami szürke volt. Lehet a fanyűvő lakhelyét találta meg az illető?
 Szintén 2011-ben történ az az eset, mikor egy fiú az anyukájával látta a lényt Iszkaszentgyörgyi határában, Kincsesbánya között, amikor éppen autóval mentek. Fontos tudni a helyről, hogy itt régen bányászat folyt, hasonlóan Mátranovák és számos fanyűvő találkozás helyszínéhez.
Légifelvétel a Kincsesbányai bányákról,kőfejtőről. Lehetnek errefelé odúk is
Számos esetet lehetne még leírni, amikor régi bányász, - barlangos és riolittufás helyen/ hely közelében látták a Fanyűvőt. Egyenlőre ennyi elég, ebből is jól kivehető, hogy összefüggések vannak. Joggal feltételezhető és igen nagy rá az esély, hogy a nyűvink valamiféle odúban lakik, főként tufás környékeken vagy ahol annak idején még bánya működött. Ezért is látták többször éjszaka, mert a szemei a sötéthez, éjszakához alkalmazkodtak jobban, így gondolom nappal nem szívesen járkál az erdőben, mert érzékeny az erős napsütésre, a fényre. Természetesen nem egy állatról van szó, valamennyire kell lennie populációnak, mégha igen csekély is a számuk, ezért is látták több erdősségekben őket.
Én legalábbis így gondolom...

7 megjegyzés:

 1. Találtam Magyarország ismert barlangjairól egy oladalt:http://mek.niif.hu/00500/00575/html/bgjegyzk/bgjegyzk.htm
  Amúgy természetesen nem tartom kizártnak azt sem, hogy bozótosban is megfordulhatnak a fanyűvők. Vagy akár, hogy a kiásott odujának a bejáratát elzárja valami praktikus dologgal ha lehetősége nyílik rá, csak nem ugrik be semmilyen lehetséges praktikus 'ajtó' szerűség, de lehet, hogy csak túl kombinálom és igazából egyszerűen oda és úgy rendezkedik be ahogy lehetősége van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem csak egyszerűen csak elbújik benne, de ajtó szerűséget, valamilyen vékonyabb ágak összegyűjtésével tudnám elképzelni :D

   Törlés
 2. Mondjuk régen feltételeztem, hogy a fanyüvő a bigfoothoz hasonlóan fészket építhet, de úgy fest, hogy mégis csak inkább földalatti életmódhoz alkalmazkodott.
  Kimerítő és jó leírás, grat Laci.

  Az üreg eltakarásának kérdésében elég, hogy ha álcázza tehát ágak, kisebb kövek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!:) ha feltételezzük hogy tényleg eltakarja az üreget (bár nem hinném), akkor azért mégiscsak ágakkal. Azokkal sokkal könnyebb a dolog, és tekintve a magasságát azért az üreg nem kis méretű, veszélyesebb lenne köveket odapakolnia neki, azok akármikor leomolhatnak.

   Törlés
  2. Ömm én mátranováki vagyok.. novák erdeiben igen sok száraz gallyból, jó erős kis kupacok vannak, amik eléggé fészek szerűek és nem kisállat csinálhatta azt, mert az egyikbe én egyik barátommal és egy kisgyerekkel kényelmesen elfértem benne.. de eléggé sok ilyen van. és körülöttük ilyen fehéres-szürkés-barnás erős szálú szőrcsomók is megtalálhatók, majdnem minden ilyen kis fészek szerűségnél. :)

   Törlés
  3. Szia! Érdekesen hangzok, ha valamikor kint vagytok csinálhatnál fotót erről és elküldhetnéd nekem :) jó lenne!

   Törlés
 3. Nem lenne jó egy Mátrai túrázás során véletlenül belelébni egy gödörbe, amiben éppen a nyűvi alszik! :D

  VálaszTörlés