2013. március 5., kedd

A Dartmoori ragadozó


Első észlelés: - ismeretlen
Hely: Egyesült Királyság, Anglia, Devon megye, Dartmoor lápvidék

A dartmoori lápvidék területe Devon megye központjában található Angliában. A terület védett nemzeti park, 954 négyzetkilométernyi területen fekszik. A gránitfelföld a földtani történelem karbon időszakából származik. A lápvidék sok gránithegytetővel nyújt élőhelyet Dartmoor állatvilágának.
Dartmoor ismert a sziklacsúcsairól és nagy dombjairól. Több mint 160 sziklacsúcs található itt, valamint tele van mocsárral, ugyanis rengeteg csapadék esik így mocsarak is kialakulhatnak, ahol a víz felhalmozódik.

Ez a hely otthont nyújthat egy olyan állatnak, amit mi még nem is ismerünk teljesen. Az életfeltételek adottak, van élelem, víz, búvóhely.

Helyi legendák maradtak fent óriási fekete kutyákról a folklórban, amiket legtöbbször a pokol kutyáinak hívnak. Hol egyedül, hol falkákban vannak és szemük vörösen izzik. Ez a legenda már úgy az 1600-as évek óta tartja magát, de a mai napig látnak hasonló állatokat egyesek. Sir Arthur Conan Doyle is ihletet merített a folklórból, ez alapján írta meg a "A sátán kutyája" c. könyvét.

A kétezres év folyamán elkészült egy hiteles felvétel egy ismeretlen, nagy testű állatról, ami nagy port kavart fel az interneten. Népszerűségre tett szert és számtalan műsor foglalkozott vele. A történet szerint egy turista vette fel a lápvidéken - aki elhallgatta a nevét - a lényt, amint éppen átrohan a kamera előtt, bár a szemtanú azt mondta, hogy ő csak a tájat és a háttérben lévő tavat filmezte. Egyébként számtalan turistacsoportot indítanak kirándulásra a vidéken. Sajnos a videó nem túl jó minőségű, de íme az ominózus felvétel:


Érdekes módon még a szkeptikusok is azt mondják, hogy a felvétel valódi és nem hamisítvány. A kérdés már csak az, hogy mi is látható rajta. A következőek vetődtek fel: vaddisznó,póni, nagy fekete kutya, hiéna, fekete oroszlán, ismeretlen állat.

Nézzük meg jobban a felvételt: látjuk, hogy az állat nagyon gyors, és enyhén szökken. Elől mintha izmos lenne és nagy, majd úgy karcsúsodik hátrafelé, mígnem egy hosszú vékony farokban végződik. Lábai nem egyformák, a hátsók valamivel kisebbek. Fejénél talán sörény látható.

Összevetették a felvételt több állat mozgásával és az eredmény meglepő. Először is a vaddisznó. Bár fekete, de egyáltalán nem ilyen a mozgása, úgyhogy ezt egyértelműen kizárták. Hiéna nem él ezen a területen, ráadásul ezek pöttyösek, ám a videón látható állat egyértelműen fekete.  A hiéna teste sokkal kisebb és "cingárabb", mint a felvételen lévő állaté. Ezután jött a póniló, ami igencsak elterjedt a környéken. Bár az állat gyors volt és sörénye is van, de a testfelépítése egyáltalán nem hasonlít a videón látottakhoz, még a lábai sem, a futást is összevetették, de az sem stimmelt.
Sok kutyával összevetették a felvételt. Volt rá példa - nem ennél a videónál -, hogy valaki azt hitte, a dartmoori ragadozót látja és lefotózta, aztán pedig kiderült, hogy a képen szereplő állat nem más, mint egy új fullandi.



 Ez a fajta kutya nagy darab, fekete szőrű és megadhatta a kezdőlökést a legendához, mert hasonlít a "pokol kutyáihoz". Azonban a videón szereplő állathoz szintén nem hasonlít a kutyák mozgása és felépítése.
Ezután elővették az oroszlánt. Anatómiailag szinte tökéletesen megfelelt a videón látottakhoz. Az izmos és karcsúsodó test, a farok, a sörény, mind-mind passzol. A bökkenő, hogy oroszlán nem él a vidéken, legalábbis a feltételezések szerint. A másik, hogy a mozgás hasonló, de nem teljesen egyezik, ámbár ez hasonlít a legjobban a kutyához és egyéb feltételezésekhez képest. Az oroszlán nem fekete, de léteznek nagyon-nagyon ritka fekete oroszlánok is.


Fantasztikus felfedezés lenne, ha ez egy oroszlán lenne, egy olyan területen ahol állítólag nem is él, ráadásul a színe fekete.
Maradtak a macskák, nagymacskák. Élhetnek elszabadult példányok a területen, de minden beszámolóért nem ők lehetnek a felelősek. Volt amiket szabadon engedtek, esetleg ezek keveredtek és kisebb fajta hibridizáció jöhetett létre a fajok között. Számtalan birka, juh és kos tetemeket találtak, amiket szó szerint széttéptek.

Egy szó mint száz, az állatra nem jöttek rá hogy valójában micsoda is, így továbbra is ismeretlen a kiléte. Egyesek már azt is felvetették, hogy nem csak macska hibrid, hanem vaddisznó és nagymacska keverékéből áll. Én ezt igencsak nehezen tudom elképzelni a két faj között. Számomra még mindig a legmeggyőzőbb,hogy ez egy nagytestű,izmos fekete macska vagy esetleg:
kihaltnak hitt ősemlős!
Az Entelodon egy párosujjú patás volt, ami mára már kihalt.

10 megjegyzés:

  1. a lény méretéről mit lehet tudni? kb mekkora volt a videóban látott jószág?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem lehet megmondani, nem találtam rá adatot, kb akkora mint egy oroszlán azt mondták :)

      Törlés
  2. Szerintem már tudod a véleményem.
    Az ethelodon már rég kihalt. Ez hótzihher, hogy egy hiéna volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hótzihher, hogy hiéna volt... ezt mégis miből gondolod. onnan hogy abszolúte semmije sem hasonlít rá, akkor csak az lehet? és hogy került volna oda??? a kis szürkék odateleportálták?

      Törlés
  3. Az első gif animáció miből van? Valami filmből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szinte biztos vagyok benne, hogy valamilyen filmből van, de fogalmam sincs melyikből

      Törlés
    2. A Willow című filmből van. Leírást itt találsz róla:
      http://willowufgood.wikia.com/wiki/Death_Dogs

      Törlés
  4. Én annyit fűznék hozzá a cikkhez, hogy azért nem valószínű, hogy fekete oroszlán volt, mert egyrészt, ha melanizmussal is születik egy oroszlán, nem valószínű, hogy teljesen fekete lesz a bundája, inkább csak sötétebb árnyalatú az átlagnál, másrészt amit a videón látunk az, ha oroszlán lenne, gól kifejledt hím példány lenne, de a melanizmussal születő állatok nem élnek sokáig, általában, még kölyök korukban elpusztulnak sajnos. Valamint a kép amit a "de léteznek nagyon-nagyon ritka fekete oroszlánok is" sor alá raktál be az egy szerkesztett kép. Eredetileg az egy albínó oroszlán, csak átszerkesztették feketére.
    https://hir.ma/kulfold/szines-hirek/9-kep-ami-tarolt-2015-ben-kar-hogy-kamu-kepek/600232

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://hir.ma/kulfold/szines-hirek/9-kep-ami-tarolt-2015-ben-kar-hogy-kamu-kepek/600232

      Törlés
  5. Nem tudom miért nem lehet rákattintani a linkre, vagy legalább kijelölni másoláshoz, szóval akit érdekel, az kénytelen betűről betűre begépelni a böngészőbe... sajnálom. :(

    VálaszTörlés