2011. szeptember 22., csütörtök

Altamaha-ha

Első észlelés: XVIII. század
Hely: Altamaha folyó, Amerikai Egyesült Államok

A helyi mitológiai és folklór szerint az Altamaha-ha egy vízi élőlény, mely a a róla elnevezett 220km hosszú folyóban él Délkelet Giorgia-Államban. Főként McIntosh megye és Darien város közelében látták. Ez az egyik legnagyobb vízgyűjtő terület az országban és van egy csomó mellékfolyója is. Az állat létezésére sajnos semmilyen kézzelfogható bizonyíték nincs és keveset is tudunk róla.
A szemtanúk úgy írják le a kinézetét, hogy színe szürke, de a hasa fehéres sárga színű. Az orra leginkább egy krokodiléra hasonlít, míg a teste egy tokhaléra, beleértve a csontos gerincet a hátoldalánál. Az úszása pedig hasonlít a delfinére.
Az első észlelésekről pontos adat nincsen, de egészen a 18. századig nyúlnak vissza. Sok történet keringett már az állatról Délkelet- Giorgia partjainál és számos jelentés érkezett Floridából. A helyi Tama indián törzsek legendái is beszélnek egy óriási kígyószerű állatról, mely az Altamaha folyóban él.
Az 1920-as években számos favágó látta lovaglás közben a folyó mentén haladva. 1940-es években egy cserkészcsapat látta az állatot, míg 1950-ben két tisztviselő is a Reidsville Állami Börtönből. Az 1980-as években két szemtanú, Andy Greene és Barry Precott egy nyári sétát tettek a part mentén. Cathead Creek közelében megpillantották az állatot, félig a vízben és félig a sárban feküdt. Sötét színű bőre volt és furcsán mozgott, vergődött. 3-4 méter vastagnak és 7 méter hosszúnak írták le. 10 percig figyelték a lényt, mire az visszacsúszott a folyóba, alámerült a vízben és eltűnt.. Ebben az évben látta Larry Gwin is a lényt, amint éppen angolna halászaton volt. 15-20 láb hosszúnak és kígyószerűnek írta le. Bőre durva sötét, de néhol foltokat látott rajta. Egy ideig megfigyelte, majd eltűnt a vízben az ismeretlen állat.
A legutóbbi jelentések közé tartozik az az eset, amikor 2002-ben egy férfi húzta a csónakját a víz közelében és látott valamit a folyóban ami több mint 20 méter hosszú volt és 6 méter széles. Úgy látta hogy a lény fel-le bukik, hogy levegőt vegyen a víz tetején, majd ismét lemerüljön a mélybe.
Egy júliusi hónapban Donny Manning és testvére halászni mentek a hajójukkal, méghozzá késő este. Szokásosan bedobták a horgot és vártak. Kapás jött, és elkezdte húzni az állat a horgot. Azonban meglepődtek: az állatot 12 méter hosszúra becsülték és miután látták fel-le bukni a vízben kizárták, hogy tokhallal lenne dolguk. Miután jobban szemügyre tudták venni a lényt , aligátor szerűnek írták le az orrát, a farka pedig "tüskékben" végződött amely a gerincétől kezdődött meg. Oldalra egyszer sem mozgott, csak fel-le mint egy delfin, de egyáltalán nem úgy nézett ki. Sajnos az állat megszökött.
2009-ben a rendőrség letartóztatott egy férfit, aki majdnem balesetet okozott a halászhajójával. A rendőrség szerint ittas volt, ám a férfi azt motyogta hogy megrémült, mert egy angolnaszerű lényt látott a vízben.
A kriptozoológusok már sok esetet kivizsgáltak, de még sokuk nem sorolta a lényt a fizikai létű kriptidekhez, ugyanis se "normális" filmfelvétel, se fénykép nem készült róla. A beszámolók többségében a szemtanúk csónakjának vagy hajójának ütközött a lény, de véletlenül, így ártalmatlannak beszélik és félénknek. Még sosem érkezett olyan bejelentés, hogy embernek támadt volna neki.
A szkeptikusok szerint a szemtanúk csak ismert állatokat látnak, azaz krokodilt, delfint, hódot, tokhalat és harcsát, de nem ismerik fel őket. Ám több szemtanú is megerősítette, hogy ők ismerik ezeket az állatokat, de amit ők láttak egyik sem volt ezek közül.
Többen úgy gondolják, hogy az állat egy óceáni élőlény, amely beúszik az Atlanti óceán partjainál a folyóba.
Minden esetre a lény nagyon népszerű lett főként McIntosh és Glynn megye területein, melyek a folyó partján találhatóak.
A "Darien News' című újság többször is számolt be eseményekről a lénnyel kapcsolatban. Ezenkívül még Ann Davis még egy gyermek könyvet is írt "The Tale of a Altamaha Monster" címmel. A méltán népszerű "MonsterQuest" sorozat is készített itt egy részt, melyen egy furcsa lényt is rögzítettek kamerájukkal, amint éppen a vízben lubickol. Megtekinthető itt:
http://www.youtube.com/watch?v=eXkssF7TG_M
Akit érdekelnek még beszámolók angolul, az megnézheti egy Davis nevű férfi gyűjteményét, egészen 1960-as évektől kezdődően napjainkig az alábbi címen:
http://rhettdavisboy.angelfire.com/sighting.htm

3 megjegyzés:

  1. Délkelet-Grúzia Amerikában?? Georgia államot nem kéne Grúzinak fordítani...

    VálaszTörlés
  2. Hopsz,fogalmam sincs miért Grúziát írtam másodjára, mikor az elején még Georgiának írtam. Kösz hogy szóltál,javítom

    VálaszTörlés
  3. Szia. Találtam egy videót, 1977-es.link: http://www.youtube.com/watch?v=knvbeBUkGl8&feature=related

    VálaszTörlés