2011. augusztus 28., vasárnap

Mátranovákon újra

Ismét útra keltem, hátha látok Fanyűvőt a mátranováki erdőbe. "Sajnos" velem tartott haverom is, így bár nem kellett egyedül mennem, de eléggé sokszor feltartott és a végső célomat sem értem el. Még egy tónál is megálltunk eléggé hosszú időre. Mint írtam az előző kirándulásnál is elakartam jutni egy riolittufás részhez, ahol rengeteg a sziklás rész tele bemélyedésekkel. Itt simán megbújhat egy állat. Még az is lehet, hogy van valahol egy barlang. Haverom megelégelte félúton a küszködést: az út elég kemény, főleg biciklivel át a dombokon, a 35 fok melegbe. Én egyedül folytattam az utat és Ő megvárt ott ahol elváltunk. Fél óra után megpillantottam a tufának egy részének a tetejét. Ez csak egy apró része, a Google Föld programban mindenki megnézheti milyen nagy is ez a terület.

Örültem, hogy végre ott vagyok. Legurultam egy lejtőn, de az út három felé is vezetett. Nem tudtam merre is kellene mennem, kiválasztottam egy utat, de kiderült, hogy rossz irányba mentem. Egy tisztásra értem ki, sziklás rész sehol. Elkezdett esteledni, így már időm nem volt, hogy egy másik utat is bejárjak. Csalódott voltam, remélem sikerül legközelebb eljutni a sziklás részhez és feltérképezni a helyet. Egyébként út közben, hallottam mozgolódást mellettem a fák között, de látni nem láttam semmit. Meg is álltam, be is mentem amennyire tudtam a fák közé, de túl sűrű volt az erdő, alig lehetett volna a fák közé menni, szinte csak oldalazva haladva. Egy másik szakaszon pedig a fák között voltak nagyon mély bemélyedések, szakadékok. Lehet itt is van valahol valami nagyobb üreg. A képen ez nem láccik túlzottan, de ha még egy lépést teszek beesem a kb. 8 méter mély hasadékba.
Ha legközelebb megyek és remélem olyannal akit érdekel ez a dolog, akkor hamar kell elindulni. Ezt a pár helyet beletelt 2-3 órába mire bejártam, az erdő pedig hatalmas. Ráadásul a Fanyűvőt este látták, nappal sosem, de éjszakára egyedül nem mernék kimenni. Ismét nem láttam ismeretlen állatot, de ettől függetlenül létezhet, ez olyan mintha elmentem volna a Loch-nessi tóhoz és 10 métert vizsgáltam volna át belőle. Remélem senkinek nem vettem el a kedvét aki esetleg már akart oda szervezni egy kis "expedíciót", kirándulást. :)

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ezek az 1 napos kiruccanások nem sok sikert hoznak, hosszabb időre kell menni nagyobb előkészületekkel, ha tényleg egy komolyabb eredményt akarunk elérni, s nem csak azt hogy mi is lássuk. A helyiekkel beszélni, naplót írni a dologról, kamerákat vinni, átjárni, feltérképezni az erdőt, s eszerint akár több "bázist" is felállítani. Akár még egy kis dokumentumfilmet is készíthetnénk. Nekem már van egy 3 fős csapatom, majd valamikor lemegyünk, persze több időre. Ha párszor még lejársz a területre feltérképezhetnéd az erdőt, s tarthatnál velünk, mert ár ismerni fogod a terepet. :) Egyébként gyönyörű a táj a képek alapján, úgyhogy már ezért is érdemes elkirándulni oda :)

    VálaszTörlés