2011. szeptember 14., szerda

Nahuelito


Első észlelés: valamikor a 20. században
Hely: Nahuel Huapi tó, Patagónia,Argentína

A Nahuelito egy tavi szörnyeteg, mely időnként a Nahuel Huapi tóban jelenik meg. A tó 318 négyzetméter és a hegyek között fekszik. Hasonlóan a Loch- nessi szörnyhöz egy óriási testű és hosszú nyakú állatnak írják le, mint egy Pleszioszauruszt vagy egy óriási tavi kígyónak. Már sok turista jelentette, hogy látta az állatot, de a hely indiánjai is ismerik és lábakkal vagy farokkal írják le a kinézetét.

Az első jelentések egészen a 20.-ik századig nyúlnak vissza, de az első jelentés amire a sajtó is felfigyelt 1922-ben kezdődött Patagóniában. A Buenos Airesi Állatkert érdeklődést mutatott a jelentésekkel kapcsolatban és megpróbált bizonyítékokat gyűjteni az állat létezésére, de semmiféle bizonyítékot nem találtak. A fényképen az expedíció tagjai láthatóak, balról jobbra:
Albert Merkle preparátor, Emilio Frey az expedíció vezetője, Celemente Onelli az állatkert igazgatója, Santiago Andueza vadász és lövész és José Cinaghi az állatkert adminisztrátora.
A szörny egyre híresebb lett és a kis tavacskát többen is úgy hívták, hogy "Laguna del Plesiosaurio" azaz a Pleszioszaurusz-tó.

Egy amerikai aranyásó is látta a lényt szerinte " hatalmas vastag nyaka volt, úgy mozgott mint egy hattyú és a teste akár egy krokodilé".
George Garrett és fia a tavon hajóztak, amikor megpillantották a szörnyet: a hajótól mintegy 250 méterre látták meg, hossza 15-20 láb között volt.
1960-ban az argentin haditengerészet is észlelt egy furcsa anomáliát a tóban, de eltűnt a radarok képernyőjéről és soha nem találták meg az "idegen betolakodót".

A TV- csatornák is érdeklődtek az állat iránt és a Sci Fi Channel a Destination Truth című műsor keretein belül forgatott is egy részt ezzel kapcsolatban. A show házigazdája Josh Gates volt, aki a kriptozoológiát tanulmányozza már elég régóta, főként high-tech műszerekkel. Ezeket használva akarta bebizonyítani vagy cáfolatot találni a lény létezésére. Megjelent a csatorna honlapján egy elmélet, miszerint az állat létezik, de "egy nukleáris kísérlet alapján jöhetett létre", ugyanis még annó folytak kísérletek a tó környékén a Peron-rezsin uralkodásának idején.

2006 árpilis 17.-én a helyi újság az "El Cordillerano" számolt be arról, hogy egy névtelen fotós két képet küldött a lapnak és egy üzenetet amiben ez volt olvasható : " Ez nem egy fa törzs és nem is egy hullám. Ez a Nahuelito a Nahuel Huapi tóban, melyet szombaton, azaz április 15.-én fényképeztem 9:00 órakor. A személyes adataimat azért nem adom ki, hogy elkerüljem a jövőbeli támadásokat a fotóért, és nem szeretnék fejfájást az ügy miatt. "
Azonban több fotó is készült az állatról. 2007-ben és 2009-ben is. A sok kriptides képpel ellentétbe ezek tisztán kivehetőek. A 2007-es két fényképről a véleményem az, hogy nekem eléggé "műnek" láccik a lény, mintha csak valami bábú vagy játék lenne. Ráadásul a hullámok túl nagyok az állat körül, így szerintem ez csak egy kis tárgy lehet, mintha egy játékdinót tettek volna a vízbe.

A 2009-es fotóról sokat vitatkoztak. Képmanipulációról beszéltek, esetleg játékbáburól vagy pedig hogy ez egy teknős feje. Sok elmélet született... mindenki döntse el maga mi is látható a képen.
Utoljára itt egy régebbi fotó, de sajnos a pontos adatát nem tudom. Nekem ez a kedvencem. Ez már nem lehet bábú, túl távolról lett készítve a kép. Ez vagy tényleg a kriptidünk vagy csak egy fotómanipuláció ismét.
Természetesen van pár videó felvétel az interneten, amin állítólag az állat látható. A szokásos
összecsapás itt is megtörtént a hívők és szkeptikusok között, mondván hogy ezeken a felvételeken csak hullámok látszanak és nem egy le-fel bukó kígyózó szörnyeteg.

Akár létezik a szörny akár nem, egy biztos : a hely tökéletes üdülőhely lett. A tó partján lévő Barloche falu is turisztikai látványosság lett. A szörnyről pólók, bögrék, poszterek és könyvek készültek.

12 megjegyzés:

  1. Azt írod, a tó 318 négyzetméter. Utána meg: "George Garrett és fia a tavon hajóztak, amikor megpillantották a szörnyet: a hajótól mintegy 250 méterre látták meg". Tehát akkor a tó minimum 250 méter hosszú. (Hacsak nem ívesen láttak Garrették). Akkor visszafelé számolva a terültből, 318/250=1.27200. Elég keskeny tó lenne ...

    VálaszTörlés
  2. Hm nemtudom akkor, ugyanis több külföldi oldalról szedtem össze az információkat. Lehet akkor valamelyik forrás nem megbízható a tó méretét illetően.

    VálaszTörlés
  3. Léteznek anomáliák? Mint az őslények kalandoraiban? Akkor simán átjöhet rajta az a pleszioszaurusz, ha víz alatt van...

    VálaszTörlés
  4. hát azt azért erősen kétlem. őszintén szolva ebben a kriptidben pont nem hiszek :D

    VálaszTörlés
  5. az a kép, amin a fej van, bisztos nem lehet teknősfej. Nemtom vajon ki az aki ezt mondta, de én (ha ez nem nagyképüség) eléggé értek a teknősbékákhoz. A tekinek nem lehet macskaszeme, és ilyen széles szája. Nekik csőrszerű szájuk van, amivel jó erősen tudnak harapni. Nekem édesvízi tekijeim vannak, akik ragadozók, és ha odadugod a kezed, megharapja. Bármit megharap, ami kajának látszik. Amúgy sztem tuti hamis az a kép.

    VálaszTörlés
  6. Van nekem is egy blogom a kriptozoológiáról, csak elég kis rövidecske bejegyzéseket írtam. Nem valami népszerű az oldal, tudtommal még senki sem írt kommentet, és senki sem csatlakozott...

    VálaszTörlés
  7. Én már láttam az elejétől elolvastam egészen az A japán plesiosaurus-ig. Pórbáld remklámozni,az enyémet is alig olvassák. Facebookon vagy paranormális oldalakon. Meg próbálj hosszú cikket írni,ne csak 5-6 sorosat :)

    VálaszTörlés
  8. Nem vagyok valami ügyes, a netről szedek le pár infót, és azt megpróbálom megfogalmazni. De megpróbálok majd hosszabbakat írni. A neten olvastam egy fekete tigrisről, és összeszedtem pár infót. Amúgy én is elolvastam az összes bejegyzésedet, de az enyém ehhez képest semmi...

    VálaszTörlés
  9. Csinálok plakátokat, és kiragasztgatom szerte a városban. :) MAjd megpróbálom valahol reklámozni...

    VálaszTörlés
  10. én sme vagyok profi :) van aki tőlem ügyesebben ír sokkal..én is a netről szedem a dolgokat, és lefordítom őket,pedig nem vagyok jo angolos. nézz a wikipédiáról cikkeket,vagy írd be a lény nevét a googleba és biztos kiad rá több oldalt ahonnan összetudsz rola szedni sok infót.

    VálaszTörlés
  11. dinobuster112
    Reklámozd a startlapon, linkelgesd facebookon, csinálj neki csoportot. Meg figyelj, ha fordítani kell, akkor nyugodtan fogalmazz át dolgokat. Te csak az információt veszed át és pótolod ki...

    VálaszTörlés
  12. Kösz, Bob! Megfogadom a tanácsot!

    VálaszTörlés