2011. augusztus 29., hétfő

Mokele-mbembe


Első észlelés: 1776
Hely: Kongó-medence, Afrika

A Mokele-mbembe szó jelentése nagyjából azt jelenti "az, aki megállítja a folyókat", mely lingala nyelven van. Az afrikai bennszülöttek hol állatként - tehát hús-vér lényként írják le - , hol pedig szellemként. Maga az állatról annyit lehet tudni hogy növényevő, de támadott már meg embereket is, ha a közelében voltak. Kedveli a mély vizeket és magát a dzsungelt. Kinézete hüllőszerű : elefánt teste van, hosszú nyaka és farka, kis feje így többen is egy kihalt hitt szauropodának vélik. A színe barnás és szürkés féle. Még a tudósok is egyet értenek abban a kriptozoológusokkal hogyha létezik a lény, akkor az egy óriáshüllő, mivel a méretét 5-9 m-re állapították meg a beszámolók alapján, ez azonban túlszárnyalja minden eddigi ismert még élő hüllőket ( kivéve az óriáskígyókat, de azoknak ugye nincsen lábuk ).
Számos törzsnek és bennszülöttnek - akik látni vélték az állatot - könyveket mutattak, mely különböző állatok képeivel volt tele. A legtöbben a dinoszauruszokra mutattak rá, hogy erre hasonlít a Mokele-mbembe. Dinoszaurusz, amit valójában a törzsek nem ismerhettek. Tehát tényleg egy megmaradt őshüllő lenne?
2001-ben a népszerű BBC és Discovery csatorna filmet forgatott Kongóról. Interjút készítettek számos törzs tagjaival, akik egy rinocérosz fotóját a Mokèlé-mbèmbével azonosították. A tudósok ennek örvendtek, hogy a dinoszaurusz hipotézis csak egy ostobaság, azonban az afrikai orrszarvúnak egyik fajtája sem honos a Kongó-medencében.
Számos expedíció indult az állat felderítésére és néhány sikeresen meg is találta a hüllőt, de egyiknek sem sikerült megcáfolhatatlan bizonyítékot szereznie a lény létezésére.

Vegyük sorba a rengeteg expedíciót, találkozást, leírást a kezdetektől :
1776: Az első forrás Abbé Lievain Bonaventure, egy francia misszionárius könyvéből származik, aki a Kongó régióban tevékenykedett. Megfigyelte a növény és állatvilágot valamint az őslakosokat. Említést tesz könyvében, hogy óriási lábnyomokat látott melyek körülbelül 3 méteresek lehettek, de magát az állatot nem látta.
1909: Paul Gratz hadnagy említést tesz egy helyi bennszülött legendáról, melyben a helyiek ismernek egy lényt ami a Bangweulu tóban él és úgy írták le mint egy szauropodát. A leírások itt említik meg először, hogy az állat dinoszaurusz szerű.
1909: A híres vadász, Carl Hagenbeck írja le önéletrajzában, hogy több forrásból is hallott egy teremtményről amelyet "félig elefánt- félig sárkánynak" írtak le. A Bangweulu tóban azonban még vízilovak sem élnek, mellyel összekeverhették volna az állatot. Ekkor kezdték közölni az Európai és Észak-Amerikai lapok a cikkeket, hogy egy Brontoszaurusz élhet Kongóban és nagy szenzációnak számított.
1913: Freiherr von Stein zu Lausnitz német kapitány is hallott egy hüllőszerű állatról. Több forrásból is ugyanúgy írták le s hitt a létezésében. Részletesen írja le az egyik könyvében a beszámolók alapján. " Az állatnak hosszú krokodilszerű farka van, hosszú vaskos nyaka. Mérete egy elefánté, bőre barnás-szürke színű és sima. Több embert is megtámadott mikor a folyón kenuval a közelébe merészkedtek. Megölte őket, de soha sem ette meg. Az állat valószínűleg növényevő lehet. A bennszülöttek szerint a dzsungelben és a folyó álltal kimosott mély barlangokban él. Ezt a részletes leírást nem lehet csak mítosznak venni. Még a növényeket és a gyümölcsöket is megmutatták, melyeket az állat eszik."
1919-1920: Smithsonian Institution társaság 32 fős expedíciót küldött Afrikába, melynek célja további állatok és növények felfedezése.Mozgókép fotósok is kísérték az expedíciót a Universal Film Manufacturing Companytól, hogy dokumentálják az eseményeket. Útjuk során az egyik mocsárban furcsa, megmagyarázhatatlan bemélyedéseket találtak, valamint hallottak egy üvöltést ami egyetlen állatéra sem hasonlított. Később kiderült hogy egy egész törzs látta a dinoszauruszt a mocsárban, s elcsúszott, felborult benne, mely agyonnyomott 4 embert és párat megsebesített. Az eseményeket dokumentálták.
1927: Trader Horn kereskedő írt egy könyvet, melyben leírja hogy a bennszülöttek beszéltek neki egy lényről amit "Jago-Nini"-nek vagy "amali"-nak és a mérete hatalmas, három karmos lábnyomokat hagy maga után.
Egy lábnyom, mely állítólag a mokele-mbembe-é.

1932: Ivan T. Anderson kriptozoológus azt állította hogy Kamerunban tanúja volt egy hatalmas lénynek, amely a Mainyu folyóban volt. Az állat súlyosan megsérült és csak rövid ideig látta, mert eltűnt a vízben, de a feje akkora volt majdnem mint egy víziló.
1938: Leo von Boxberger felfedező expedíciót indított a Mokele-mbembe után, valamint vizsgálta az eddigi jelentéseket róla. Sok információt gyűjtött a bennszülöttektől, de a jegyzetelést és a vázlatokat abba hagyta, mert egyszer idő közben tűz ütött ki a törzseknél.
1939: Angolában közzétett egy levelet Frau Ilse von Nolde, aki azt állította hogy hallotta az állatot "coye ya menia"-nek hívni, ami annyit jelent "vízi oroszlán" és számos szemtanú látta, telepesek és bennszülöttek is. Az állatnak hosszú nyaka van leírása szerint és nagyobb mint egy víziló, melyekkel sokszor csatázik, de a húsukból sosem fogyaszt egy falatot sem.
1966: Augusztusában észak-keletre Loubomonál három ujjú lábnyomokat találtak. A különös az hogy a vízilovaknak négy lábujjuk van.
1976: James H. Powell, Jr. expedíciót szervezett még 1972-ben, de jogi bonyodalmak miatt ez nem valósult meg, mígnem 1976-ban sikerült útra kelnie Zairebe. A cél a krokodilok tanulmányozása volt, melyet az Explorer Club finnanszírozott, de Powell érdeklődött a Mokele-mbembe iránt is. Szemtanúkkal és bennszülöttekkel beszélt, melyek a lényt "n'yamala" vagy "Jago-Nini"-nek hívták és megette a virágzó kúszónövényeket, mint ahogy Stein-nek is mondták egy évszázaddal korábban. Amikor Powell megmutatta az embereknek kihalt és még élő állatok illusztrációit, általában a Diplodocus-ra mutattak, mint ami a legjobban hasonlít a "n'yamala"-ra.
1.kép: A törzsek szerint itt haladt át az állat letarolva a fákat
2.kép: A kúszónövény mellyel a mokele-mbembe táplálkozik.

1979: Powell ismét visszatért ugyanabba a régióba és mégtöbb leírást, történetet szerzett a "n'yamala"-ról. Kapcsolatot teremtett Eugene Thomas amerikai misszionáriussal is, aki mégtöbb tanúnak mutatta be. Megállapították, hogy a "n'yamala" azonos a "Mokele-mbembe"-vel. Bár látszólag növényevő állat, mégis tanúk jelentették, hogy az állat félelmetes és megtámadott már kenusokat is, akik túl közel merészkedtek hozzá.
1979: Thomas misszionárius volt az aki gyűjtötte a közeli találkozásokat az állattal egészen 1955-től kezdődően. Ismét közeli találkozás történt a Mokele-mbembevel. A Bangombe törzs a folyó közelében élt és építettek egy nagy tüskés kerítést, mivel az állat zavarta a halászatukat. A Mokele-mbembenek sikerült áttörnie - bár megsebesült a tüskéktől és életben maradt - a bennszülöttek megölték a lényt. Ahogy Thomas írta: " Két pigmeus még a lény hangját és kiáltását is utánozta. Később ünnepséget rendeztek a lény legyőzése alkalmából és megfőzték az állat húsát. Azonban akik ettek belőle ételmérgezést kaptak és meghaltak tőle.
1980: Újabb expedíció indult februárban, Powell csatlakozott Roy P. Mackalhoz. Úgy döntöttek, hogy az Északi régiókra fognak összpontosítani, főként a Likouala aux Herbes folyóra és az elszigetelt Tele-tóra (Lake Tale). Ismét interjút készítettek több emberrel akik látták a Mokele-mbembét és mindegyik elbeszélés nagyon egyértelműen elmondta, hogy 15-30 láb (5-9 m) hosszú az állat, kígyószerű fej és nyak, hosszú vékony farka van, teste vizilóra emlékeztet. Ismét fényképeket mutogattak és többen is egy szauropodára mutattak rá, hogy leginkább erre hasonlít. Ezután a két férfi szerepelt egy TV-showban, az akkoriban híres "Arthur C. Clarke Titokzatos világa"-ban és beszéltek az állatról.
1981: Mackal és Jack Bryan ugyanazon területre szerveztek expedíciót mint Powellék. Állítólag Herman Regusters is csatlakozott volna hozzájuk, de problémák voltak a finanszírozással, a felszereléssel és vezetővel így úgy döntöttek hogy megosztott és külön expedíciót szerveznek. Mackal újabb kriptid szerű dinoszauruszokat jegyzetelt fel és újabb majomfélét is. Az egyik folyó keleti partjánál pedig egy óriási csobbanást hallottak, ahol a bennszülöttek többször is látták a Mokele-mbembét. Később kiadott egy könyvet, a "A Living Dinosaur?"-t, melyben részletezi az expedíciót és leírja a következtetéseit az állatról. Tovább is próbált expedíciót szervezni Afrikába, ám sikertelenül, mert anyagi forrásai elfogytak.
1981: Herman Regusters amerikai mérnők saját expedíciót szervezett Kai feleségével együtt és két hetet töltöttek a folyóknál. Az expedíció tagjai elérték a 30 főt. Megfigyeltek a távolból egy hosszú nyakú állatot ami épp áthaladt a Lake folyón. Megpróbálták lefilmezni, de a filmtekercseket tönkretette az óriási hőség és a páratartalom. Csak egy képet készítettek, de sajnos nem lehet azonosítani rajta semmit, csak az láccik hogy egy nagy dolog van a tóban. ürüléket és lábnyommintát is vettek, melyre úgy hitték hogy a Mokele-mbembeé. Sőt, hangfelvételt is készítettek ami hasonlított egy "mélytorkú trombitálásra és morgásra ". Ezt több helyre is elküldték a zoológusok körébe, és bár nem ismerték fel egyetlen ismert állat hangját sem a felvételen, nem győzte meg őket az állat létezéséről. Mackal a korábbi expedíciók vezetője, kifogásolta a hangfelvételt, hogy nem a Mokeleé, hanem egy másik bennszülöttek által elmondott állaté, a Emela-ntouka-é, mely szintén egy dinoszaurusz szerű állat.
1983: Kongói biológus Marcellin Agnagna újabb expedíciót vezetett. Azt mondta közelről látta a Mokele-mbembét 20 percen keresztül. Azt állította megpróbálta lefilmezni, de izgatottságában elfelejtette levenni a kameráról a lencsevédőt. Egy évvel későbbi interjúban, már azt mondta, hogy egy Super 8-as kamerája volt és makro helyett teleobjektív filmet tett a kamerába, ezért nem sikerült a felvétel. Így eléggé kétségessé vált, hogy tényleg látta-e az állatot.
1985: Rory Nugent író és felfedező a bennszülöttekkel együtt látta az állatot. Nem mertek közel menni hozzá, mert féltek, de készített pár képet, amik szintén rosszra sikerültek annyira homályosak lettek.
1985-1986: Kreacionista fiatalok, William Gibbons vezetésével Kongóban tartózkodtak, akik nem észlelték a Mokele-mbembét és semmilyen bizonyítékot nem találtak a létezésére, egy új majom alfaját fedezték fel - a Tarajos mangabeyst - , valamint új rovar és halfajtákat.
1986. Új expedíció, melyet a holland biológus Ronald Botterweg vezetett, kinek volt már tapasztalata a trópusi esőerdőkben és látogatott, élt és dolgozott, számos afrikai országban. A csapat a Boha nevű faluban telepedett le a Ubangi folyótól nem messze és elakarták érni a Lake folyót. A helyi hatóságok azonban csak 3 napra korlátozták le az ott tartózkodásuk lehetséges idejét, utána vissza kellett térniük a faluba. Semmiféle jelét nem tapasztalták nagy ismeretlen állatnak. Ebben az évben még számos afrikai vezetőt és tapasztalt vadászt kikérdeztek, hogy látták-e az állatot, de a válasz egyértelműen nem volt. Sőt, a korábbi Regusters expedíció egyik vezetőjét is megkérdezték, ő azonban azt mondta nem látott semmit, míg Regusters azt állította hogy látta a Mokele-mbembét. Ezek az expedíciók egyébként némi figyelmet is kaptak rádió és tv műsorokban is.
1988: Japán expedíció Jose Bourges vezetésével. 1992-ben ismét ez a japán stáb visszatért Kongóban és állítólag megörökítették az első hiteles bizonyítékot a Mokele-mbembéről. Ahogy épp légifelvételeket készítettek egy dokumentum film számára az operatór észrevett egy zavart a vízben és egy 15 másodperc hosszúságú felvételt készítettek róla. A szkeptikusoknak ez nem volt elég, ők egy kenunak vagy egy úszó elefántnak tituéálták be. megj: én azt nem értem, hogy a filmesek miért nem repültek közelebb a tóhoz hogy egy tisztább felvételt készítsenek?

1989: Brit író Redmond O'Hanlon utazott a régióba és semmiféle bizonyítékot nem talált a lény létezésére. Számos helyi emberrel is beszélt, akik úgy hisznek benne, mint egy szellemben és nem pedig, mint egy fizikai lényben. Tapasztalatait megörökítette a "Kongo Journey" című könyvében.
1992: William Gibbons indított új expedíciót, mely az " Operation Kongo 2 " nevet viselte. Rory Nugenttel együtt két rosszul feltérképezett tavat keresett, a Fouloukuo és a Tibek tavat, melyekhez szorosan kapcsolódnak a Mokele-mbembe észlelések a helyi folklórban. Az expedíció nem nyújtott megfelelő bizonyítékokat, bár újabb dokumentumokkal és helyi legendákkal szolgáltak. Nugent két fényképet is készített egy azonosítatlan dologról a vízben és egyik képről azt állította hogy a lény feje.
1998: Extrém expedíciókat próbáltak szervezni a Likouala régióba, de a 1997-től 1999-ig tartó polgárháború lehetetlenné tette ezt.
1999: A "megatransect" projekt keretein belül J. Michael Fay biológus és felfedező tett látogatást Kongó medencében. Semmilyen nyomot nem tárt fel a Mokele-mbembével kapcsolatban,bár ő nem járt a Likouala és Lake Tele régiókban.
2000: Januárjában, a Kongói Millenniumi Expedíció (aka DINO2000) csapat expedíciót szervezett olyan nevekkel, mint Andrew Sanderson, Adam Davies, Keith Townley, és a svéd Jan-Ove Explorer Sundberg.
2000: Novemberben William Gibbons végzett kutatásokat a területen, s őt kísérte David Wetzel és Elena Dugan videósok. Pigemusoknál is tettek látogatást, ők egy állatról beszéltek neki, aminek neve Ngoubou egy szarvas lény. Elmondták neki, hogy ez nem egy orrszarvú, mivel több szarva is van és egy szemtanú szerint a gallérján 6 szarvat is látott. Egy magas rangú tag apja még korábban megölt egy ilyen állatot a lándzsájával. Bár ez egyértelműen nem mokele-mbembe, ismét dinoszaurusz szerű állatba botlottunk. A helyiek megállapították, hogy ezen állatok népessége folyamatosan fogy és nehéz őket megtalálni. Gibbson az állatot Styracosaurusnak azonosította be.
2001: Két közös vállalat, a CryptoSafari és a Brit Columbia Tudományos Kriptozoológia Club (BCSCC) újabb utat szerveztek Kamerunba. William Gibbons, Scott T. Norman, John Kirk és az író Robert A. Mullinnal. Pierre Sima Noutchegeni is velük tartott, a helyi idegenvezető. A csapatot kísérte a BBC stábja is. Nem találtak újabb bizonyítékot a Mokele-mbembe létezésére.
2006: januárban Milt Marcy Kamerunba utazott egy új expedíció keretében, a Dja folyóhoz közel eső területre. Ott volt még Peter Beach, Rob Mullin és Pierre Sima is. Beszéltek pár tanúval, akik két nappal ezelőtt látták az állatot, de előtte sosem. Ugyanakkor ők készítettek egy gipsz öntvényt, amely állítólag a Mokele-mbembe lábnyoma.
2006: Májusban a National Geographic egy új részt forgatott a "Dangerous Encounters" sorozatához "Super Snake" címmel. Az expedícióban részt vett Brady Barr. Nem találtak ismeretlen állatot.
2008: A Destination Truth című paranormális sorozat is forgatott egy részt itt, akik csak Zambiába, a Bangweului folyóhoz látogattak el. A helyiek az állatot itt "chipekwe"-nak nevezik, míg a 20.-ik század elején "nsanga"-nak hívták. Az epizódban szerepelt egy találkozás is, de a film nagy távolságból készült. A videót feljavították a korszerű technikákkal és kiderült, hogy csak két süllyedő vízilovat vettek fel.
2009: Újabb forgatás, ezúttal a History Channel megbízásából, mégpedig a MonsterQuest sorozathoz, melyben részt vett Bill Gibbons, Rob Mullin, a helyi idegenvezető Pierre Sima és két férfi filmes a White Wolf Productions-tól. Az epizódban szerepelt még pár interjú a 2006-os filmesekkel, Roy P. Mackal-al és Peter Beach-el. Bár semmi állatot nem észleltek, bizonyítékot találtak egy nagy földalatti barlangra rengeteg szellőzőnyílással. A vízben pedig szonárt használtak, amely kimutatta hogy hosszú kígyószerű barlangok is vannak a víz alatt pár helyen.
2011: Márciusban a National Geographic Channel új részt forgatott a "Beast Hunter" sorozatához, hogy megkeressék a Mokele-mbembét.

Tehát a kriptozoológusok szerint néhány dinoszaurusz megmaradhatott a geológiailag stabil területeken az elmúlt 60 millió évben, főként a stabil és meleg régiókban.
Ellenérv a tudósoktól, hogy most például Afrika máshol helyezkedett el azokban az időkben és az időjárás is más volt, sokkal szárazabb és a növényzet is szegényesebb volt. A Kongóban lévő esőerdők nem olyan régiek, ezek nemrég alakultak ki kb 12 ezer évvel ezelőtt, tehát a dinoszauruszok korában még egyáltalán nem létezett.

Összegezve: Ha létezik a Mokele-mbembe akkor az egy óriáshüllő és egy hosszú nyakú dinoszauruszhoz hasonló állat ( hacsak nem tényleg dinoszaurusz ), mely növényekkel táplálkozik, de védelmébe érdekében embereket is öl. Szereti a vizet és mocsarakat, de barlangokban él. Úgy láccik az idő múlásával megcsappantak a találkozások az állattal, korábban többször is észlelték. Sajnos pár beszámoló hitelessége eléggé megkérdőjelezhető, inkább hihetőbbek a helyi törzsek és bennszülöttek elbeszélései, mint az odautazott expedíció embereié. Figyelemre méltó, hogy az állat külsejéről szóló beszámolók mindig megegyeznek, bár volt szó másik szauropoda szerű lényről is, mely szintén itt él. Annyi biztos, hogy ha az állat létezik akkor legalább egy "csapatnak" kell lennie, hogy ennyi ideig fenntudjon maradni és továbbszaporodni. A feltérképezetlen mocsarak,erdők és helyek száma elég nagy a területen, így egy ismeretlen állat könnyen megbújhat itt. Egy évszázaddal korábban a gorilla is a kriptidek listáján szerepelt és szintén Kongóban találtak rá. Akkor esetleg a Mokele-mbembe is létezhet?...

10 megjegyzés:

 1. Szerintem egy csoport hatalmas sauropoda, még ilyen területen sem tudna elrejtőzni, elképzelhetetlennek tartom, hogy eddig ne találtunk volna rá, ha valóban létezik... Sajnos:(

  VálaszTörlés
 2. Hát van benne valami, de végülis a gorillát is évtizedeken keresztül keresték ugyanitt mindhiába. De érdekes, hogy a bennszülöttek a dinó képére mutatnak rá egy könyvben, hogy ez az. Nekik persze semmi okuk hazudni. De azért én sem tudom eldönteni hogy létezik-e vagy sem.

  VálaszTörlés
 3. Akkor még nem volt olyan fejlett a tudomány, mikor a gorillát felfedezték. A tudomány folyamatosan egyre fejlődik. Amúgy a blogomon írtam a gorilláról, mint ex-kriptid. Még új a blogom, de egy csomó dolgot írtam. Pontos dátumot, és nevet nem írtam, mert nagyjából fejből írom.

  http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/2011/09/gorillak-ex-kriptidek-dinoszauruszok.html

  VálaszTörlés
 4. lehet hogy fejlettebb,de állatot még most is ugyanúgy tudnak keresni mint 100 évvel ezelőtt :) am jó a blogod,olvastam belőle :D

  VálaszTörlés
 5. Ezt a cikket már régen olvastam, de csak most néztem meg a videót. szerintem azon egyértelműen egy elefánt úszik.

  VálaszTörlés
 6. Szinte minden kontinensen él egy-egy olyan lény, kezdve a Skóciai Lochness tó több ezer szemtanúja által látott szörnytől, ami egy Plessiosaurusra hasonlít, a közép amerikai ogopogón át, ami egyes vélemények szerint leginkább egy cadbosaurus, egészen az Észak-Amerikai mennydörgés madárig ami az indiánok által készített régi rajzok és fa faragások után nem lehet más mint egy terrodaktilus, találkozunk már különböző őslénytani leletekre hasonlító állatokkal.
  Ezeket nem részeges képzelgők, nem őrültek észlelik, hanem ezen cikk bizonysága alapján komoly kutatók, vadászok, helybeliek, diplomás emberek, munkások....stb.
  Hitelt érdemlő beszámolók sokasága töménytelen mennyiségű észlelése áll rendelkezésünkre az ilyen esetekből.
  Mégis van egy óriási akadálya annak, hogy nagy általánosságban minden ember tudomásul vegye ezeket.
  Méghozzá a mai okostojások által tanított és taníttatott elmélet rendszer amit soha senki nem is bizonyított. Méghozzá az, hogy a dínók 65 millió évvel ez elött kihaltak.
  Dínó barlang rajzokat, legendákat több ezer éves szobrokat pedig a világon mindenütt találtak már. Itt nem a párszáz, vagy több ezer éve élt szemtanúk, vagy a maiak hazudnak, hanem az az iskolában tanított világszemlélet ami után az itt is fórumozók egy része képtelen elfogadni a komoly bizonyító erővel rendelkező anyagokat.
  Ilyen erősen meg lehet tanítani az embereknek egy hazugságot.

  VálaszTörlés
 7. Úgy tudom,hogy az ott élők babonások.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira,hogy például:egy ragadozó halról azt hitték,hogy egy "démon",ami az odamenő halászokat a mélybe csalja.

   Törlés
  2. De ezzel nem azt akarom mondani,hogy szerintem nem létezik.Becsszó.

   Törlés
 8. A bennszülöttek elmondása szerint ez az állat nem nagyobb egy kisebb elefántnál, és kb. 5-10 m hosszú. tehát nem egy kolosszális monstrum mint pl a brachiosaurus. egy akkora állat mint az elefánt, simán elrejtőzhet a kongó-medence sűrű esőerdeiben. indiában is nagyon nehéz indiai elefántot találni a vadonban. hát a mokele-mbembe nem tudna ugyanígy elrejtőzni? ráadásul utálja az embereket, ha néhány bennszülött túl közel merészkedik hozzá megtámadja őket, pedig növényevő. sokan azt hiszik a bennszüköttek csak túlzottan babonásak.de gondoljunk csak bele: minden démont és szellemet a természet ihletett számukra. akkor a mokele-mbembe legendáját honnan vehették? nincs még egy olyan ma is élő állat ami hasonlítana erre a lényre. és ne feledjük az ottani bennszülötteknek fogalmuk sincs mi az a dinoszaurusz.

  VálaszTörlés