2011. december 12., hétfő

Kongamato

Első észlelés: - nincs sajnos adat
Hely: Afrika: Zambia, Angola, A Kongói Demokratikus Köztársaságban

A kongamato-t (breaker of boats angolra fordítva) számos bennszülött törzs és felfedezők látták Mwinilunga területén -ez egy város Zambia Észak-Nyugati tartományában - a Jiundu mocsarak közelében, valamint feltűnt még Kongóban, Zambiában és Angolában. A lény leírása egy őskori repülő sárkánygyíkhoz hasonlítható, leginkább a már kihalt Rhamphorhynchus-hoz.
Sajnos semmilyen fényképes vagy videófelvétel nem áll rendelkezésre, hogy bebizonyítsák a lény létezését, így csak a szemtanúk beszámolóira támaszkodhatunk. A szkeptikusok máris azt mondják, hogy a lény már rég kihalt ez csak egy denevér, vagy egy nagyobb gólya lehet az állat valódi kiléte mögött. Még azt is feltételezték, hogy ez egy rája ami a vízben él. A lény ha jól bele gondolunk tényleg hasonlít a gólyára, bár az tollas és nem támad meg embereket és hajókat...Egyébként ez az őshüllő annak idején ezen a területen élt.
Találkozások:
Frank Melland az 1923-as könyvében, melynek címe "Witchbound Africa" írja le a lényt, hogy egyes folyók mentén támadott meg hajókat, ha a területére tolakodtak be. A szárnyfesztávolsága úgy kb.4-7 méter széles. A helyi Kaonde törzs Frank könyvgyűjteményéből azonosították egy fényképről az állatot és a repülő ősgyík dinoszauruszra mutattak rá.
1933-ban T. Sanderson zoológus találkozott a lénnyel. A Kameruni hegységbe indított expedíciót. A folyó mentén észrevett egy "nagy denevért" amire rálőtt és a folyóba zuhant. A férfi kiakarta fogni zsákmányát, de a sodrás olyan erős volt, hogy elesett a vízben és a tetemet nem találta meg. Mikor segítséggel feltápászkodott társai felkiáltottak és egy óriási sas méretű árnyékot pillantott meg a folyó tükröződésében és a lény elsuhant. A szárnyai denevérszerűek voltak.
1956-ban egy mérnök, név szerint JPf. Brown látta a lényt Fort Rosebery, Zambia közelében a Bangweulu folyónál. Körülbelül kora reggel 6 órakor látott két repülő állatot a feje fölött, amik leginkább őshüllőhöz hasonlítottak és lassan, halkan repültek. Úgy becsülte, hogy a szárnyfesztávolság kb. 1 méter, a teste a csőrétől egészen a farka végéig 1,5 méter lehetett. A farkát nagyon hússzúnak és vékonynak mondta el, a fejét pedig keskenynek akár egy megnyolt orrú kutyáé.
1957-ben hirtelen a helyi kórházban egy beteg toppant be súlyos sebbel a mellkasán és azt állította, hogy egy madárszerű lény támadta meg a mocsár közelében. megkérték, hogy rajzolja le mit látott és egy repülő sárkánygyíkot rajzolt. Sajnos a rajz már nem maradt fenn napjainkig.
Szintén ebben az évben beszámol könyvében egy hegymászó és felfedező -név szerint B. Heuvelmans- hogy látott egy furcsa állatot a Ruwenzori régióban.
" Éppen hátat fordítottam a csúcsoknak amikor hallottam egy éles hangot. Felnéztem az égre és lenyűgözött két óriási madárszerű lény körvonalai. Sajnos a hegyekben a köd miatt nem láttam élesen őket."
1988-ban Roy P. Mackal indított expedíciót az állat felkutatására, sajnos Ő nem látta, de az expedíció egy tagja azt mondta, hogy látott egy nagy fekete madárszerű alakot siklani a levegőben, de nem tudja, hogy a Kongamato volt-e avagy sem.
A furcsa, hogy ezeken a területeken számos szabadidős madármegfigyelő tevékenykedik, de ők egyszer sem láttak ilyen állatot. Ez vagy átverésre ad indokot vagy hogy ritka fajjal van dolgunk.
Vannak beszámolók hasonló lényekről Kongóból, Tanzániából, Namíbiából is. Legutóbbiban repülő kígyónak nevezik az állatot.

A leírása:
A számos törzs, bennszülött és európai felfedező egyértelműen azt állítja, hogy a lény vöröses fekete színű és repülő gyíkhoz hasonlítható. Szárnyai bőrszerűek, csőre hosszú és éles, melyben fogak találhatóak, szárnyain kis karmok vannak. Néhány brit tudós a helyi törzseknek bemutatták a Pteroszaurusz illusztrációját könyveikből, ami rémült reakciót váltott ki az emberekből. Filmfelvételt nehéz készíteni a lényről. A dzsungel sűrű és párás, tönkremennek a filmszalagok. A helybéliek szegények, nincsenek ilyen eszközeik, még ha fel is tűnne előttük az állat akkor sem tudnának bizonyítékot készíteni róla. Ám ha a Kongamato valós nagy valószínűséggel több is létezik belőle, nemcsak egy példány.

Ne feledjük hogy ezekről a területekről - főleg Kongó dzsungeléből - számos kriptidet jelentettek és mind dinoszaurusz szerű állat. Lehetséges, hogy Kongó dzsungele egy Elveszett Világot rejteget? A dzsungel nagy része járhatatlan és még alig van felfedezve. Számos ex-kriptid is sorolható Kongóhoz, így ezek a lények is valósak lehetnek? Lehet egyszer bebizonyítják létezésüket..

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a cikk. Egyetlen egy hiba van benne. Nem hüllők! A pteroszauruszok melegvérűek, kültakarójuk van. És még jópár tulajdonságuk meg különbözteti őket a hüllőktől.

    VálaszTörlés