2012. július 17., kedd

ex- kriptid # 4. : A szumátrai nyúl


Hely: Szumátra, Indonézia, Ázsia
Észlelés, felfedezés: 1916

Szumátra a világ hatodik legnagyobb szigete. 470 000 km². A szigeten mocsaras síkságok, de hegységek is megtalálhatók, persze tavak is. Több mint 10 nemzeti park található itt, sok-sok védett állattal és növénnyel együtt.
Itt fedezték fel ezt a bizonyos nyulat, ami egészen 1916-ig kriptid volt. Itt is csak a sziget nyugati részén található érintetlen hegyvidéki erdősségek lakója. Tudományos neve Nesolagus netscheri.
Testhossza 37–40 cm. Testének színe barna vagy szürke, tompora élénk rozsdavörös. Vastag szürkésbarna csíkjai vannak, melyek az orrtól a farokig, a vállaktól ívesen a tomporig és a hátsó láb felső részén keresztben húzódnak. Rövidebb a füle, mint a többi nyúlfélének.
Természetesen üregekben él, leveleket és lehullott gyümölcsöket fogyaszt. Félénk állattal van dolgunk.


Egészen 1972-ig jelentgették az észlelését, de így is csak 2000-ben sikerült az első fotót elkészíteni róla! Azóta is csak pár fénykép készült. 2007 januárjában kapták lencsevégre a Bukit Barisan Selatan Nemzeti Parkban, hála egy mozgásérzékelő kameracsapdának. 2008 szeptemberében egy WWF tudós kapta le, majd végül 2009 júniusában figyelték meg. 2011 januárjában pedig egy tudós csapat segítségével sikerült lefényképezni a sziget két nemzeti parkjában.
Hiába hogy lekerült a kriptidek listájáról, az élőhelyének tönkretétele fenyegeti, ezért az IUCN, azaz a Természetvédelmi Világszövetség, vörös listája a kihalófélben lévő kategóriában sorolja a szumátrai üreginyulat. Szóval oké, hogy felfedeztük, de vigyáznunk kell ki ne halljon az állat.

4 megjegyzés:

 1. Zsír! remélem, hogy a következő a fanyűvő lessz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is nagyon remélem! :D Főleg ha én találom meg XD

   Törlés
 2. Nagyon nagy a blog!
  Van valami elérhetősége a bloggernek, mert a profilban lévő e-mail cím halott.
  Legalábbis visszapattan a levél.

  VálaszTörlés