2015. április 6., hétfő

Tengeri szerzetes és a Püspök hal


Tengeri szerzetes
Első észlelés: 1546
Hely: Európa, Dánia, Zealand sziget


Püspök hal
Első észlelés: 1531
Hely: Európa, Németország

A Tengeri Szerzetes nevű lényt Dánia egyik legnagyobb szigetén, Zealand keleti partján látták. A sziget 7031 négyzetkilométernyi területű, szóval igencsak nagy.  1546-ban jegyezték fel észlelését a Steenstrupia nevű állattani-zoológiai gyűjteményben. A halnak vélt lény úgy nézett ki, mint egy "szerzetes", 2,5 méter hosszú volt és egy rajzot is publikáltak róla, mégpedig Conrad Gesner svájci természettudós és bibliográfus könyvében, a Historiae animalium-ban. Az író is hivatkozik egy hasonló szörny észlelésére más partoknál is, ami állítólag 1531-ben történt és ennek ábrázolása szintén megtalálható a könyvében. A lényt Püspök halnak nevezték el és sikeresen elkapták Németországban. Azonban semmilyen ételt nem fogadott el és három nappal később meghalt. A legenda szerint a lengyel király megszerette volna tartani magának ezt az állatot, mert az ő birtokába is került egy példány, de a hal szerű lény fellebbezett és intett egy csapat katolikus püspöknek, hogy szabadítsák ki. A püspökök segítettek, mire a hal keresztet vetett és eltűnt a tengerben. Ez a leírás talán kicsit metaforikusabb lehet, mint az előbbi lény, ám azért is hívták püspöknek, mert a feje búbja hasonló volt az egyház által is használt fejfedőhöz. Sőt, egy 1187-es irat is megemlékezik egy hasonló állatról Suffolknál, amit halászok kaptak el. A lény egy szót sem szólt, később sikeresen megmenekült és soha többé nem látták.

,
Korabeli ábrázolások a lényekről
A szerzetesi lény később népszerűvé vált hála Guillaume du Bartas költő egyik epikus költeményében, a "La Sepmaine; ou, Creation du monde"-ben, ami 1578-ban jelent csak meg, bőven a szörny észlelése után.

Japetus Steenstrup (1813-1897) dán zoológus szemügyre vette az 1850-es években a Tengeri szerzetesről készült korai ábrákat és arra az álláspontra jutott, hogy az nagyon hasonlít egy óriási tintahalra, csak talán kissé eltorzították azt és kiszínezte a népi folklór. Saját grafikáját is elkészítette összehasonlításképpen.

Japetus rajzai
Bernard Heuvelmans kriptozoológus pedig úgy gondolta, hogy ez egy rozmár lehetett. Mások szerint pedig egy Angyalcápa, vagy más néven ördöghal, de felvetették a fókák különböző fajtáit is. Sőt, egyesek megvannak róla győződve, hogy ez csak egy korabeli csalás, akárcsak a modernebb Jenny Haniver preparációk.

Egy érdekes meglátás is napvilágot látott. Volt aki szerint ez mégis csak valódi, nem tévesen leírt kreatúrák voltak eme furcsa teremtmények, ugyanis mennyire hihető az, hogy tapasztalt tengerészek nem ismerik fel az általuk már sokszor látott állatokat? Arra is hivatkoznak, hogy hasonló lények fel-fel tűntek a történelem során, amit a mitológiák és legendák megőriztek.  Ilyen például a sumer Dagon, aki egyfajta halisten volt, de más kultúrák is megőriztek hasonló alakokat.
Szóba jöhet még a híres babilóni Oannes, aki egy kultúrhősként maradt fent, mert az embereket mindenfélére megtanította, köztük matematikára, csillagászatra, törvényekre és építészetre is. Később sajnos eltűnt a tenger habjai között, mert sok ellenzője is akadt a külseje miatt, így végül elbúcsúzott az emberektől. És végül nem feledkezhetünk meg az ember-hal testű hableányokról, sellőkről sem. Azonban legvadabb teória szerint ez akár egy másik faj, sőt, talán még egy földönkívüli is lehet. Az afrikai dogon törzs beszámol arról, hogy a régi időkben leszállt közéjük Nommó istenség, aki a Szíriuszról jött és és kétéltű élőlény volt. Halként ábrázolják a sziklák falain és főként csillagászatra oktatta a törzset.

Oannes ábrázolása
Láthatjuk, hogy a választható megoldások száma igencsak nagy az egyszerű állattól kezdve egészen a földönkívüliekig. Vagy tényleg egy másik fajjal van dolgunk, akik a tengerek és óceánok mélyén élnek? Mi lehet igazság? Sajnos valószínűleg soha nem tudjuk meg, de a Tengeri szerzetes és a Püspök hal igencsak színesítik a kriptidek listáját.

33 megjegyzés:

 1. Kifelejtették hogy a tengeri szerzetes X-boxxal csalogatja áldozatait :P
  Vidmaaan

  VálaszTörlés
 2. A modern tengeri szerzetesek már csak xboxoznak

  VálaszTörlés
 3. Ez az élőlény európában is előfordul(tengeri szerzetes). Akkor ránk is jelenthet valamilyen szinten veszélyt. De ki az aki közelebb megy ehhez? XBOX-al csábítja el áldozatait xd.
  Vidman

  VálaszTörlés
 4. Ez az élőlény európában is előfordul(tengeri szerzetes). Akkor ránk is jelenthet valamilyen szinten veszélyt. De ki az aki közelebb megy ehhez? XBOX-al csábítja el áldozatait xd.
  Vidman

  VálaszTörlés
 5. Vidman☺ Ki lenne az aki leülne játszani vele xboxon blac ops 3-mal

  VálaszTörlés
 6. https://siderapedia.wordpress.com/bestiarium/sharien-bestiaskonyve/vizek-szornyei/tengeri-szerzetes/

  VálaszTörlés
 7. Kedves cikkíró,
  eme bejegyzés forgalmának 90%-át innentől fogva csak és kizárólag a Vidman-rajongók fogják kitenni.
  Üdvözlettel,
  A Vidman-rajongók :D

  VálaszTörlés
 8. Vidman Aki leül vele X-boxozni az szoljon kirablom a szerzetest:-)

  VálaszTörlés
 9. Vidman betett egy képet a videóba a tengeri szerzetesről, pedig az igazából PÜSPÖK HAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!444! nem mindegy

  VálaszTörlés
 10. Szegény Laci, támadnak itt a Vidman fanok XD Egyébként mintha a wikipedia szóról szóra másolta volna le a cikket...
  https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Tengeri_szerzetes

  VálaszTörlés
 11. Ezeket a kommenteket csak most vettem észre :D

  VálaszTörlés
 12. Na ja még ha játszik is ki akar közel menni hozzá  VálaszTörlés
 13. Akkor ezt a tengeri szerzetest itt is hagyom, talán ez csak annyit csinál ha közelébe jön valaki hogy egy puszival fog azt :D Leány neve: Tengeri apáca.
  http://mgewiki.com/images/8/8d/SeaBishop_0.jpg

  VálaszTörlés