2013. január 12., szombat

Ahool


 Első észlelés: 1925
Hely: Ázsia, Indonézia, Jáva

Az Ahool egy repülő kriptid, állítólag egy óriás denevér vagy egy repülő főemlős. Sajnos semmilyen bizonyíték nem áll a rendelkezésünkre, ami bizonyítaná a létezését, csak elbeszélések vannak. Itt még semmiféle tárgyi bizonyíték sincsen, gondolok itt szőrre, fotóra vagy valamilyen nyomra.
Élőhelye Java, ami egy Indonéz sziget körülbelül 135 millió lakossal Délkelet- Ázsiában. Az egyik legsűrűbben lakott sziget a maga 139 négyzetkilométerével. Ezért is furcsa, hogy az állatot eddig nem sokszor észlelték, bár az őserdő mélyén él.
Mindenesetre a lény leírása a következő: nagy sötét szemek, óriási karmok vannak az alkarján ( ami kb. akkora mint egy csecsemőé ) és a testét szürke szőr borítja. A legérdekesebb, hogy a szárnyfesztávolsága 3 méter lehet. Ez majdnem kétszer olyan hosszú, mint a világon ismert legnagyobb denevér faj szárnyai. Nevét a hangjáról kapta, mert "A-Hool" vagy" ahOOooool" hangot ad ki magából. Egyesek szerint a feje majoméhoz hasonlít. Inkább éjszakai életmódot folytat.
Először Jerome Clark ír róla, aki kutató volt, valamint Loren Coleman aki szintén író és kriptozoológus. Hamarosan spekulációba bonyolódott Ivan T. Anderson kriptozoológus is, aki szerint az Ahool lehet, hogy a Kongamoto egyik rokona. A Kongamoto egy hasonló szárnyas kriptid, ami egy Pteroszaurusz. A legtöbb ilyen állat rendelkezett ilyen szárnyakkal, valamint azokon pihepuha rövidke szőrsálakat, hogy elkerüljék a hőveszteséget.
1925-ben figyelte meg legelőször egy ornitológus, Dr. Ernest Bartels egy vízesés lejtőjén a Salek-hegységnél és a feje fölött suhant el. Két évvel később ismét észlelte éjjel a teremtményt, amikor a nádkunyhójában feküdt az ágyban a Tjidjenkol folyó közelében. Egy furcsa hangot hallott, amit nem tudott felismerni mi volt az. Fogott egy fáklyát és kiment körbenézni a hang irányába, aztán hamarosan újra látta az állatot. Mivel ornitológus, tehát madarakkal foglalkozik, nem keverhette össze semmilyen állattal sem. Ennek ellenére kollégái nem hittek neki és szerintük csak egy nagyobb baglyot látott.

Akik nem a dínós elmélet mellett állnak, két gyanúsítottat is találtak az Ahoolra. Ezek nem mások mint baglyok, mégpedig a jávai Wood-bagoly valamint a Pettyes erdei bagoly. Ezek szárnyfesztávolsága elérheti a 1,20 métert. Szerintük az Ahool nem éri el a 3-om métert és csak a rémült szemtanúk eltúlozták a méreteket. A baglyok hangja is hasonló, mint az állítólagos Ahool lényé, mégpedig "Hooool" hangot adnak ki magukból szakaszosan. A színük is hasonló, a sötétben ugyanúgy néz ki a szemük, mint a leírások az Ahoolnak. Az ornitológusok szerint nem ritka, de nem sűrűn mutatja magát, ugyanis a hegyekben él nagy magasságban és területe egyre kisebbre szorul a folyamatos erdőirtásoknak köszönhetően.


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a bloghoz,csak kiváncsiságból kerestem rá a kriptid szóra és igy találtam rá az oldalra.Érdekes és lebilincselő amikröl irsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, igyekszem! :) Jó olvasgatást!

      Törlés